Het begin van de miserie voor Standard: Luxewagen waar stuur en zetels weg zijn

Het begin van de miserie voor Standard: "Luxewagen waar stuur en zetels weg zijn"

01-03-2022 09:20 Laatste update: 11:30
7

Misschien is het nog wat te vroeg om te spreken over een vergane glorie, maar Standard Liege moet opletten dat dit binnen hier en tien jaar niet het geval zal zijn. Het rood van standard lijkt nu eerder te slaan op de boze fans en de slechte financiële cijfers. Ook dit weekend leed het wederom een pijnlijke nederlaag tegen de tien man van KAA Gent. Wanneer houdt het op? Maar vooral hoe is het zo ver kunnen komen? 

Het is schrijnend, de vergelijking tussen Sclessin in 2009 wanneer het voor het laatst nog eens de titel pakte en Sclessin in 2022 wanneer het op een pijnlijke 14e plek in het klassement staat. Veel supporters menen dat het keerpunt bij Roland Duchâtelet ligt, nochtans was het verval toen nog enigszins beperkt. 

Venanzi
Na de verkoop en de overname van Venanzi lijkt het snel bergaf te gaan. Standard expert Alain Ronsse beaamt dit. “Duchâtelet moest een pak geld uit de club halen om een verkoop aan Venanzi - dat is geen Paul Gheysens of Bart Verhaeghe - mogelijk te maken,” zegt Ronsse in Sporza. “Vergelijk het met iemand die zich geen luxewagen kan permitteren en de voorganger er dan maar de zetels en het stuur uithaalt.”

Geen succes
In die luxewagen, zonder zetels en stuur weliswaar, kwam Michel Preud’homme toe als de grote verlosser. Zomer 2018 moest de zomer van de grote verlossing worden. Dat hoopten de supporters van Standard toch. Preud’homme kende een driekoppige functie vanaf dat punt. Hij werd naast hoofdtrainer ook sportief directeur én vicevoorzitter. Toch was het geen giga succes, de Rouches halen wel twee keer Play-Off 1, maar kunnen geen enkele aanspraak maken op de titel. Hij blijft later nog even in het bestuur. In Juli 2021 vertrekt Preud'homme.

D'onofrio
Volgens Ronsse was de periode voor het vertrek 'een afgang' voor Preud'homme. De analist merkt op dat de trainer goed functioneert met een harde leiding boven zich. Dit was onder meer het geval bij Club Brugge met het duo Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert of bij KAA Gent waar Preud'homme werkte met Michiel Louwagie en Bart Verhaeghe.  "Bij Standard waren die knowhow en contacten van bovenaf er niet. Michel moest te veel hooi op zijn vork nemen,” besluit Ronsse.