Huisanalist bekijkt profiel van Lukaku: ‘Veelzijdigheid is enorm onderschat’

Huisanalist bekijkt profiel van Lukaku: ‘Veelzijdigheid is enorm onderschat’

24-02-2022 15:30 Laatste update: 25-02-2022 17:10
6

Romelu Lukaku komt de afgelopen weken en dagen veel in de media. De Rode Duivel kent een moeilijke periode bij Chelsea. In de Champions League-wedstrijd tegen Lille kwam Lukaku niet van de bank. Huisanalist Andy Mulders bekijkt het profiel van Lukaku en analyseert waar hij het best kan fungeren.

Na de wedstrijd tegen Crystal Palace is er veel commotie ontstaan. Wat scheelt er met onze nationale nummer 1 en spits bij Chelsea? Waarom voelt hij zich niet goed in zijn vel bij Chelsea? Is er toch een kink in de kabel tussen Romelu Lukaku & Thomas Tuchel? Ik probeer, aan de hand van deze analyse, antwoorden te vinden op deze vragen.

Statistieken Lukaku vs Crystal Palace

Profiel Romelu Lukaku
De veelzijdigheid van Lukaku is enorm onderschat. De Belgische international is verre van alleen een centrale spits, die alleen maar doelpunten kan maken. De 28-jarige heeft een grote impact op het spel, zowel aan de bal als naast de bal, en hoewel doelpunten maken zijn specialiteit is, heeft hij nogal wat vaardigheden die buitengewoon nuttig zijn.

Eerst en vooral is Lukaku een krachtige spits die, hoewel hij comfortabeler is met zijn linkervoet, ook in staat is om de bal effectief met zijn rechter te raken. Hij genereert daarbij aanzienlijke kracht, zelfs als hij vanuit een statische positie schiet en laat zien dat hij zijn balans verbetert, zowel bij het schieten als bij het maken van off-the-ball runs. 

Hij is een geweldig wapen in één-tegen-één situaties, omdat hij niet alleen de bal kan vasthouden met zijn kracht, maar deze combineert met dribbelen en goed zicht. Diezelfde kracht en macht is grotendeels de reden waarom hij zo effectief is in het naar voren drijven in balbezit en het afhouden van tegenstanders.

Hij is snel op de counter, maar zelfs als verdedigers zijn snelheid kunnen evenaren, hebben ze moeite om hem te stoppen vanwege zijn kracht in het bovenlichaam en het vermogen om de bal te beschermen terwijl hij in beweging is, wat er vaak voor zorgt dat hij voorbij tegenstanders gaat.

Een andere consistente en indrukwekkende eigenschap bestaat in de voorwaartse bewegingen die hij biedt rond de centrale verdedigers van de tegenstander. Hij blinkt uit in het verplaatsen van zijn tegenstander en dan weer ‘doorbewegen’ om de bal te ontvangen, wanneer zijn timing de nodige ruimte creëert om aanspeelbaar te zijn en vervolgens naar het doel van de tegenstander te lopen en af te werken, zoals te zien is in het voorbeeld hieronder bij Inter Milano.

De cijfers:  Lukaku beleefde de hoogste aantal doelpunten uit zijn carrière en vindt 0,87 keer per 90 minuten het doel voor Internationale waar hij 47 goals en 8 assists scoorde in 67 optredens.




Als hij met de binnenkant van zijn voet schiet, blijft hij relatief statisch. Er worden weinig bewegingen gemaakt totdat de betreffende pass is gespeeld. Zijn vermogen om met de bal aan zijn voeten te draaien, maakt van Lukaku een bedreiging vanuit elke hoeken en posities in het aanvallende gedeelte.

Verdedigende duels voert hij niet al te vaak uit, maar hij wint er gemiddeld meer dan de helft van, waardoor hij de bal op de helft van de tegenstander kan veroveren.

De goaltjesdief is ook een goede passant. Zijn pass-nauwkeurigheid zou hoger kunnen zijn, maar het belangrijkste is zijn visie en besluitvorming. Hij zakte vaak naar de middenlijn, raapte de bal op, draagt hem naar de rand van het strafschopgebied en vond dan in een fractie van een seconde de beste optie voor een pass.

De sleutel tot zijn prestaties is zijn vermogen om van positie te wisselen. Hij bestrijkt grotere gebieden dan centrale spitsen gewoonlijk doen. Dat komt deels omdat hij niet egoïstisch is en altijd zal zoeken naar een goede steekpass naar zijn teamgenoten, waarbij hij ruimte opent met zijn beweging uit zijn positionering.

Wat zit erachter: Inter Milano richtte zijn aanval steeds meer op de talenten van Lukaku. Hij beleefde twee seizoenen geleden een prima debuutseizoen en eindigde als derde topscorer in de competitie met 23 goals. Vorig seizoen had de Belgische spits toch al zijn indrukwekkende doelpuntenbijdrage vergroot en tegelijkertijd meer van zijn allround spel laten zien (hij werd zowel meer betrokken bij balbezit als efficiënter met zijn gebruik van de bal als passer en afmaker voor Antonio Conte's kant).

"De populaire opvattingen rond Lukaku onderschatten echter waarschijnlijk zijn technische vaardigheden, terwijl ze overschatten hoe goed hij in de lucht is."

Lukaku laat zien dat hij meer in balbezit kan zijn en tegelijkertijd op de juiste posities kan komen om kansen af ​​te werken. Lukaku's heatmaps laten zien dat hij veel meer van de bal ziet in het rechter “half-space” en in het "2e doelgebied" (tussen de lijn van het doelgebied en de penaltystip).


(Lukaku's heatmap seizoen 2018-2019)


(Lukaku's heatmap seizoen 2020-2021 onder Conte bij Inter)


Dit doelgebied was vorig seizoen een goudmijn voor Lukaku bij Inter.(Hoe groter de cirkel, hoe meer doelpunten hij scoorde vanuit deze zone)

Door zijn kracht te gebruiken bij het vasthouden van de bal, brengt Lukaku vaak anderen in het spel, creëert hij dribbelmogelijkheden of kan hij een overtreding uitlokken. Het balbezit systeem van Inter is daarom om hem heen gebouwd, omdat hij het fysieke duel betrouwbaar kan winnen met zijn rechtstreeks tegenstander (mandekker), wat een overgang mogelijk maakt. Conte heeft de aanvallende automatismen en opbouwpatronen van zijn team ontwikkeld rond de sterke punten en vaardigheden van Lukaku.

In het geval van Lukaku boekt hij succes omdat zowel speler als club zich aan elkaar aanpassen. In Conte heeft Lukaku een manager die prijs stelt op zijn specifieke vaardigheden en wiens tactieken het algemene spel van de speler tot bloei laten komen. Conte heeft het er al jaren over dat hij Lukaku wil contracteren, omdat hij zich op de Belgische spits richtte terwijl hij Juventus en Chelsea leidde, en Lukaku op zijn beurt heeft Conte gecrediteerd voor het naar een "ander niveau" brengen van zijn spel.

Luchtdreiging is Lukaku ondertussen goed, maar niet geweldig. Het slagingspercentage van zijn luchtduel schommelde doorgaans tussen de 50% en 55% (met een opmerkelijke daling tot 37,8% tot nu toe dit seizoen) en hij heeft meer doelpunten gescoord met zijn zwakkere rechtervoet (20) dan met zijn hoofd (15) de afgelopen vijf seizoenen.

Dit toont aan dat de keuze tussen diep vallen en een productieve doelpuntenmaker zijn altijd een valse tweedeling was, aangezien Lukaku het vermogen heeft om zetten zowel te beginnen als af te maken. Zijn koppelingsspel maakt het ook moeilijker voor verdedigers om hem te volgen.

Conclusie
Lukaku heeft weldegelijk baat bij een coach die vertrouwen in hem heeft en een tactiek die op zijn lijf is geschreven. De Rode Duivel is een veelzijdige aanvaller, maar heeft een centrale rol nodig. Doelpunten maken zit in het bloed van Lukaku en zonder dat gegeven wordt de spits altijd in twijfel getrokken.