‘Protocol van VAR wordt aangepast na te lange interventies in JPL’

‘Protocol van VAR wordt aangepast na te lange interventies in JPL’

14-02-2022 07:47
17

De kritiek op de VAR was weer niet mals na speeldag 27. Het was vooral opvallend hoe lang de interventies soms duurde. Volgens Het Nieuwsblad zal het protocol van de VAR worden aangepast.

‘De beslissing van de scheidsrechter zal gevolgd worden wanneer het na twee pogingen niet lukt om de buitenspellijn te trekken’, klinkt het. Zowel bij OHL-Cercle Brugge als bij Zulte Waregem-Anderlecht lag het spel vijf minuten stil om een buitenspellijn te trekken. Seck en Murillo kwamen zelfs zelf even piepen om een beslissing te nemen.

Ook Kompany vond het te lang duren. “Vijf minuten is gewoon te lang. En dat is geen kritiek op de scheidsrechter, maar dit moet veranderen voor de kwaliteit van het Belgisch voetbal. Na een tijd werden de supporters van Zulte Waregem deel van de beslissing omdat ze ongeduldig werden. En wij dachten hetzelfde: laat ons gewoon voetballen.”

Een VAR-beslissing mag niet meer dan 2,5 duren laat scheidsrechtersbaas Stephanie Forde weten. “Nu heeft het véél te lang geduurd. Een buitenspellijn trekken neemt, als alles vlot verloopt, al negentig seconden in beslag. Nadien moeten er nog ettelijke seconden worden bijgeteld om de hele fase te checken. We streven naar een analyse van 2 à 2,5 minuten in het VAR-centrum, waarbij men twee pogingen kan ondernemen om de buitenspellijn te trekken. Lukt dat niet in die tijdspanne, dan moet de beslissing op het veld worden gevolgd.”