Alles wat je moet weten over de Nations League-loting met de Rode Duivels

Alles wat je moet weten over de Nations League-loting met de Rode Duivels

16-12-2021 14:15 Laatste update: 17:59
8

Op 16 december is het zover en komen de Rode Duivels te weten welke tegenstanders het in de poulefase van de Nations League zal treffen. In het Zwitserse Montreux zal de nationale ploeg middels een loting gekoppeld worden aan drie andere landen uit de A-divisie.

Wanneer is de loting van de Nations League?
Op donderdag 16 december om 18.00 uur lokale tijd zal er in Montreux geloot worden voor de poulefase van de Nations League, editie 2022/2023. De Rode Duivels zitten in de A-divisie en zullen dus louter sterke tegenstanders gaan krijgen. Zes maanden later, in juni 2022, zullen de eerste groepswedstrijden van de nieuwe Nations League-serie afgewerkt gaan worden.

Hoe werkt de loting van de Nations League?
Het Belgisch elftal zal uitkomen in een groep van vier. De A-divisie van de Nations League bestaat uit zestien ploegen, die op basis van hun ranking over de vorige twee Nations League-toernooien in een pot zijn ingedeeld. België staat vierde op die ranglijst en is ingedeeld in pot 1. Het krijgt een tegenstander uit pot 2, pot 3 en pot 4 tegenover zich in de poulefase.

Er wordt uiteraard ook voor de drie andere divisies geloot in Montreux. Divisies B en C hebben ook zestien teams, maar verschil is wel dat er daarin alleen om promotie naar een hogere divisie gespeeld wordt en geen ticket voor de Finals kan worden verdiend. In divisie D zitten zeven landen en zij worden over een poule van vier en een poule van drie verdeeld.

Welke teams kan België treffen in de A-divisie?
Het Belgisch elftal staat vierde op de Nations League-ranglijst en haalde de vorige editie de finales van de Nations League. Het kwam echter niet verder dan de kleine finale.

De Rode Duivels kunnen in de groepsfase geloot worden tegen Portugal, Nederland, Denemarken, Duitsland (pot 2); Engeland, Polen, Zwitserland, Kroatië (pot3); Wales, Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije (pot 4). Die laatste vier landen speelden tijdens de vorige editie nog in een B-poule en wisten die dus te winnen, waardoor ze nu op het hoogste niveau uit mogen komen. Frankrijk, Spanje en Italië zitten in dezelfde pot als de Rode Duivels.

Hoe zit de Nations League vervolgens in elkaar?
Als de Rode Duivels groepswinnaar worden, kwalificeren ze zich voor de Nations League Finals in juni 2023. Daar zal de nationale ploeg dan de drie andere groepswinnaars uit de A-divisie treffen. Het zou zelfs kunnen dat die wedstrijden dan in België worden gespeeld, omdat één van de vier finalelanden aangewezen wordt als gastheer. Mocht het Belgisch elftal laatste worden in de poule, dan speelt het tijdens de volgende Nations League-editie in de B-divisie.

De Nations League is daarnaast ook altijd een manier om alsnog kwalificatie voor een groot toernooi af te dwingen. Het EK van 2024 is gekoppeld aan de aankomende editie van de Nations League, maar hoe de nieuwste UEFA-competitie daarvoor ingezet gaat worden, is nog niet duidelijk. De Europese voetbalbond verwacht in juni 2022, vlak voor de start van het toernooi, bekend te kunnen maken hoe men zich via de Nations League voor het EK kan kwalificeren.

Belangrijke data in de Nations League
Wedstrijddag 1 en 2: 2 tot en met 8 juni 2022
Wedstrijddag 3 en 4: 8 tot en met 14 juni 2022
Wedstrijddag 5 en 6: 22 tot en met 27 september 2022
Loting finaleronde: nog niet bekend
Halve finales: 14 en 15 juni 2023
Finale en troostfinale: 18 juni 2023