De analyse: Porto FC, tanende ster die niet onderschat mag worden

De analyse: Porto FC, tanende ster die niet onderschat mag worden

25-08-2016 20:15

In de groepsfase van de Champions League zal Club Brugge het opnemen tegen FC Porto. Naast Leicester City is dat de tweede grote naam in groep G. Maakt Club Brugge er ook een kans tegen? VoetbalPrimeur.be geeft u een handige analyse!

Porto mag dan wel maar derde geworden zijn in de vaderlandse competitie. Het is en blijft nog steeds een grote naam in Europa. Wie Porto zegt, denkt meteen aan talent. En de ploeg zit er ook boordevol van. Getuige daarvan was de kwalificatiereeks voor de Champions League dit seizoen.

Coach: Nuno
Stadion: Estádio Do Dragão (capaciteit: 50.476)

De sterktes:
Porto heeft altijd al een pak talent in de ploeg gehad. Maar de laatste jaren zit er ook heel wat ervaring in de ploeg. Met Maxi Pereira en Iker Casillas heeft het mannen die alles al hebben meegemaakt. Jonkies zoals André Silva en Ruben Neves zorgen dan weer voor het jeugdige enthousiasme. Ervaring en enthousiasme, dat is altijd al een gevaarlijke mix geweest. Daarnaast zijn er heel wat spelers die erop gebrand staan om criticasters te overtuigen dat ze zeker niet onderschat moeten worden

Sterspeler
De topper bij FC Porto is ongetwijfeld de Algerijn Yacine Brahimi. Riyad Mahrez mag in het Noord-Afrikaanse land dan wel de superster zijn, maar Brahimi kan er ook zeker wat van. Vorig seizoen was hij in 44 wedstrijden nog goed voor negen doelpunten en tien assists. Het is dan ook niet zo verrassend dat hij deze zomertransferperiode nog gelinkt werd aan Arsenal. Club Brugge weet wie het moet afstoppen.

De zwaktes:
Casillas mag dan wel een grote naam zijn in de voetbalwereld. Zijn ster is tanende. De laatste weken en maanden durft hij weleens te blunderen. Abdoulay Diaby en Hans Vanaken zullen hem misschien niet afschrikken, maar het duo mag er zeker van zijn dat doelpunten maken tegen hem niet onmogelijk is.

Verdedigend zag de club met Bruno Martins Indi een belangrijke schakel centraal in de verdediging vertrekken. Het is nog maar de vraag of zijn vertrek goed zal worden opgevangen. Aanvallend zit het wel goed bij de Portugezen, maar verdedigend zijn ze zeker te pakken.

Verleden in de Champions League:
Er kan een boek geschreven worden over de prestaties van Porto in de Champions League. Zo indrukwekkend is het. De Portugese topploeg won de beker nog in 2004. Sindsdien speelt het zo goed als altijd Champions League.

Vorig seizoen werd het nog teleurstellend derde in een groep met Chelsea, Dinamo Kiev en Maccabi Tel Aviv. Daarna werd het in de Europa League uitgeschakeld door Borussia Dortmund. Dit seizoen wil het ongetwijfeld beter doen. De Play-Offs werden alvast goed afwerkt. Het schakelde AS Roma uit voor het kampioenenbal.

Verleden met Club Brugge:
FC Porto en Club Brugge speelden nog maar één keer tegen elkaar in het verleden. In het seizoen 1972-1973 wonnen de Portugezen in de UEFA Cup met 3-0 en verloor het met 2-3 van de Bruggelingen. Jelle Vossen speelde al eens tegen Porto in de Champions League. In de Play-Offs voor het Kampioenenbal geraakten de Limburgers echter niet voorbij de Portugese topploeg. Met Laurent Depoitre speelt er overigens een ex-Gentenaar bij de Portugese topploeg.

Prognose:
Bij Porto zijn ze misschien blij met de loting van Club Brugge, maar dat mag Blauw-Zwart ook zijn. Porto is zeker een haalbare kaart. Vroeger was Porto vrijwel zeker een garantie op verlies. Nu liggen er wel kansen. Een gelijkspel in eigen huis is doenbaar. Met wat goed geluk ook winst. Een 1/6 moet absoluut gehaald worden.