Kompany spuwt zijn gal, nadat zijn stad in het oog van de storm staat

Kompany spuwt zijn gal, nadat zijn stad in het oog van de storm staat

27-11-2015 08:31

De aanslagen in Parijs en de rol van Brussel in het gebeuren hebben Vincent Kompany zwaar aangeslagen. De Ket van Manchester City en de Rode Duivels haalt in een interview met CNN serieus uit naar de politiek. "De politiek heeft ervoor gezorgd dat jongeren uit het systeem vielen. Die jongeren zijn vatbaar voor mensen met extreme gedachten"

Kompany sliep naar eigen zeggen drie nachten niet door de aanslagen in Parijs en de situatie in Brussel. "Ik was in shock. Het is pijnlijk, want ik hou van mijn stad. Ik word opstandig als ik hoor dat Brussel een broeihaard van jihadisme wordt genoemd. Er is duidelijk iets misgelopen, maar het gaat veel verder dan alleen een broeihaard."

De voetballer ziet één grote schuldige: "De politiek heeft fouten gemaakt. Ze heeft een structuur gecreëerd die de deur openzet om uit het systeem te vallen: een stad van één miljoen inwoners, die verdeeld is in negentien gemeenten en met zes politiezones. De jongeren die zijn achtergelaten zijn vatbaar voor mensen met extreme gedachten. Of dit onvermijdbaar was? Ik vind het vooral voorspelbaar. Ik zie het als woede over een systeem dat mensen buitenspel zet."

"Ik had het geluk dat ik talent had om te voetballen én dat ik ouders heb die goed opgeleid zijn en die mij de kans gaven om te slagen in het leven. Maar als je niet zulke ouders hebt, moet je kunnen terugvallen op een lokaal vangnet. De enige keer dat we in onze wijk politici zagen, was om stemmen te ronselen voor de verkiezingen. Ik zag bij hen nooit de bezorgdheid om echt iets te maken van deze probleemwijken."