Het EK komt iets te vroeg voor Lang, het wordt dringen voor vijf-zes plekjes

"Het EK komt iets te vroeg voor Lang, het wordt dringen voor vijf-zes plekjes"

09-02-2021 10:45 Laatste update: 15:00
11

Noa Lang is dé senstatie uit de Jupiler Pro League. Week in week uit fleurt de vleugelflitser van Club Brugge de donkere dagen op met oogstrelende dribbels, vernuftige passes en koelbloedige treffers. Die zetten de deur naar het Nederlands elftal steeds verder open. Zou Lang er op het EK zomaar kunnen bij zijn? VoetbalPrimeur.be legt haar oor te luister bij collega Hein Nooijens.

Hoewel de gemiddelde Nederlandse voetbalfan niet meteen wakker ligt van de Belgische competitie, ging de naam van Lang de voorbije weken ook bij onze noorderburen vlot over de tongen. De roep om een kans bij Oranje neemt toe, al drukten interviews met ervaringsdeskundigen Dirk Kuyt en Aad De Mos die hoop ietwat de kop in. "Dat komt zeker nog te vroeg", klonk het unisono. Hallo, Hein Nooijens?

Kuyt en De Mos zien Lang de komende maanden nog niet bij de Nederlandse selectie komen. Wie zijn eigenlijk zijn grootste concurrenten als vleugelaanvallers, en dan voornamelijk op de positie van linksvoor?

Nooijens: "Tijdens de laatste interlandweken werd er geëxperimenteerd met Memphis Depay op links, maar hij lijkt eerder de aangewezen man om in de spits te staan. Verder zijn er nog een aantal concurrenten, maar niemand is onomstreden op links: Quincy Promes is totaal uit vorm én betrokken bij een steekpartij, Ryan Babel is al 34 en speelt in Turkije, Steven Bergwijn speelt bij Tottenham Hotspur meestal op rechts, áls hij al speelt, en Cody Gakpo doet het goed bij PSV, maar is momenteel geblesseerd. Met andere woorden: ik zie best kansen voor Lang om in elk geval geselecteerd te worden, als hij het zo goed blijft doen. Of hij zich ook in het elftal gaat spelen, is echter een ander verhaal."

Niemand kan ontkennen dat Lang in zijn huidige vormpeil niet moet onderdoen voor enkele van die opgesomde namen. Is het voorlopig echt onmogelijk om die vaste waarden voorbij te steken in de hiërarchie? Of zijn er toch jongens die moeten uitkijken?

"Frank de Boer liet zich onlangs ontvallen dat de spelersgroep voor het EK al voor 75 à 80 procent 'rond' is. Hij vertelde ook al eens dat hij Babel ook een belangrijke speler in de kleedkamer vindt, of hij nu vaak aan spelen toekomt of niet. Nog even afwachten wie hij precies bedoelt met die 75 à 80 procent, maar er lijkt inderdaad een gevestigde orde te zijn bij Oranje. Ik zie het best gebeuren dat Lang er tijdens de volgende interlandperiode bij zit, maar hij zal het héél goed moeten doen bij Club Brugge, wil hij tijdens het EK ook bij de laatste 23 zitten."

Bij de laatste confrontaties in de Nations League zaten er met onder meer Owen Wijndal, Donyell Malen, Calvin Stengs en de eerder aangehaalde Promes enkele spelers in de selectie die ‘slechts’ in de Eredivisie uitkomen. Is het dan zo ondenkbaar dat daar een uitblinker uit België bijkomt? Waar ligt dat aan? Bestaat er in Nederland te weinig aandacht voor het Belgische voetbal?

"Dat laatste lijkt inderdaad het geval. Ruud Vormer is al jarenlang de grote man bij Club Brugge, maar zat twee jaar geleden even bij Oranje en is sindsdien niet meer opgeroepen. Michel Vlap ging voor vele miljoenen naar Anderlecht en deed het goed tijdens zijn eerste seizoen, maar is nooit serieus in beeld geweest."

"Lang doet het nu geweldig bij Club Brugge, maar het is eigenlijk de eerste keer dat een Nederlander uitblinkt in de JPL en dat het hier ook opvalt. Arnaut Danjuma haalde Oranje in zijn Club Brugge-tijd, maar er was toen niet echt een Danjuma-hype zoals nu met Lang wél het geval is."

Door de coronacrisis werd het EK verschoven en ligt de internationale kalender grotendeels overhoop. Het beperkte aantal oefenwedstrijden in aanloop naar het EK lijkt niet meteen in het voordeel van Lang te spelen ...

"Dat is inderdaad het geval. De Boer kondigde dus al aan dat het grootste gedeelte van zijn EK-selectie vaststaat. Het wordt dringen voor de overige vijf, zes plekjes. Oranje speelt eind maart drie WK-kwalificatiewedstrijden. De Boer kiest dan waarschijnlijk voor de spelers die het op het EK moeten gaan doen. Dat zal ook bij de oefenwedstrijden vlak voor het EK het geval zijn, ik verwacht niet dat er dan nog geëxperimenteerd gaat worden met spelers als Lang."

Zou Lang qua profiel iets kunnen bijbrengen aan Oranje? Of zijn zijn concurrenten gelijkaardige types?

"Ik heb begrepen dat hij bij Club Brugge een iets vrijere rol heeft, maar in Nederland zien we hem als een klassieke buitenspeler, een type waarvan we er veel minder hebben dan vroeger. Hij zou dan ook wat extra creativitiet en onvoorspelbaarheid aan Oranje kunnen toevoegen, maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat De Boer daarvoor kiest."

"Hij wil als trainer liever uitgaan van controle en balbezit en kiest vaker voor spelers als Promes en Bergwijn, die ook hun verdedigende meters maken. Memphis mag uiteraard lekker rommelen voorin, maar dit 'privilege' is maar voor heel weinig spelers weggelegd in Oranje."

De aandacht vanuit het noorden blijft dus al bij al beperkt. Zou Lang meer kans maken op een oproepingsbrief mocht hij diezelfde prestaties bij pakweg Ajax of PSV neerzetten?

"Honderd procent. Jonge honden als Perr Schuurs (Ajax), Ryan Gravenberch (Ajax) en Mohamed Ihattaren (PSV) deden het goed in de Eredivisie en werden meteen bij Oranje gehaald, net als Wijndal (AZ). Bij Ihattaren speelde overigens ook het Ziyech-scenario mee: de KNVB wilde het niet nog eens laten gebeuren dat een toptalent uit de Eredivisie voor Marokko kiest. Als Lang uitblinkt bij Ajax of PSV, valt dat vanzelfsprekend meer op in Nederland dan wanneer hij het goed doet bij Club Brugge."

De Hollandse enclave bij Club Brugge is inmiddels aangedikt tot vijf afgezanten. Welke Nederlander van Club Brugge maakt het meest kans op een EK-plekje, denk je? Naast Lang schoot ook winteraanwinst Bas Dost in zijn debuutweken met scherp, bijvoorbeeld.

"Dost heeft een paar jaar geleden zelf bedankt voor Oranje. Er zijn wel eens gekkere dingen gebeurd in het voetbal, maar dat is normaal gesproken einde verhaal. Vormer speelde in 2018 opeens vier interlands, maar is daarvoor en daarna nooit meer opgeroepen. Hij is ook al 32 en Nederland heeft genoeg middenvelders: Frenkie de Jong, Marten de Roon, Georginio Wijnaldum, Donny van de Beek, Davy Klaassen ... Dat is dus ook wel klaar."

"Denswil is een oude bekende van De Boer, maar voor hem is de concurrentie nóg groter. Denk aan Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk als die op tijd herstelt, Nathan Aké, Daley Blind, Sven Botman, Joël Veltman ... Dan moet het wel heel raar lopen, wil hij de voorstopper van Club Brugge meenemen naar het EK. Chong heeft nog niet veel laten zien op topniveau, dus ik zie Lang uiteindelijk als grootste kanshebber. Al denk ik op dit moment dat het EK nog iets te vroeg komt voor hem."

Eindigen doen we met de lastigste: kan je zelf een percentage plakken op de kans dat Lang in de EK-selectie van Oranje zit?

"Ik hou het inderdaad bij een ruwe schatting, maar ik zou zeggen: 15 procent. Mits hij zijn vorm van de laatste weken tot het einde van het seizoen volhoudt. De concurrentie is groot bij Oranje, de spelerskern is al lang samen en Lang is eigenlijk pas aan zijn eerste volledige seizoen op topniveau bezig. Maar op lange termijn zie ik hem zeker bij Oranje aanhaken, zeker als hij na dit seizoen (of anders in 2022) een mooie transfer maakt."