De beelden: Saka lijkt éérst hands te maken

In beeld: Saka lijkt éérst hands te maken, Nederland mogelijk extra benadeeld

11 juli om 12:35

In de nasleep van de EK-exit van het Nederlands elftal gaat het veel over het penaltymoment in de eerste helft. Uit beelden die circuleren op social media zou blijken dat er éérst hands werd gemaakt door Bukayo Saka.

De dubieuze penalty die scheidsrechter Felix Zwayer - na een VAR-check - toekende aan Engeland, is nog wat dubieuzer geworden. Nieuwe beelden tonen aan dat Saka waarschijnlijk hands maakte in de aanloop naar de overtreding van Denzel Dumfries op Harry Kane.

Tekst gaat verder onder video

"De instructies voor de scheidsrechter zijn duidelijk: als de bal de hand of arm raakt en er komt een goal uit, dan moet er worden gefloten voor een overtreding", reageert Jonas Eriksson, voormalig toparbiter uit Zweden, bij STV.

Dat maakt de situatie voor Dumfries extra zuur. "Ik moet zeggen dat ik dat niet heb gezien. Maar als het hands is, dan is het hands. Dan mag het natuurlijk nooit doorgaan", tekent Voetbal International op.

In de EK-bal zit een chip die hands kan detecteren, zo bleek tijdens de groepswedstrijd tussen België en Slowakije. Een doelpunt van Romelu Lukaku werd toen afgekeurd na minimaal hands van Loïs Openda. De aanraking werd op televisie getoond als een soort hartslagmeter.