Waarom heeft het EK geen troostfinale?

Geen strijd voor bronzen medaille: waarom het EK geen troostfinale krijgt

10 juli om 17:45

In tegenstelling tot het WK bevat het EK geen troostfinale. Waar er op wereldkampioenschappen om brons wordt gespeeld tussen de verliezend halve finalisten, is dit op het Europees Kampioenschap niet het geval. Frankrijk zal dus niet om de derde plek spelen, net als de verliezer van het treffen tussen Nederland en Engeland. Maar waarom is er geen troostfinale?

In 1980 bevatte het EK voor het laatst een troostfinale. Tsjecho-Slowakije won destijds na strafschoppen van Italië. Hierna verdween de strijd om brons van het podium. De UEFA zou immers vinden dat een extra wedstrijd voor onnodige belasting zorgt voor de spelers, die er al een lang seizoen op hebben zitten.

Een zevende wedstrijd wordt daarmee voorkomen voor de verliezers uit de halve finales. Opvallend is echter dat de UEFA in de Nations League wél opteert voor een troostfinale. Toch zal deze op het EK niet plaatsvinden, wat betekent dat Frankrijk niet hoeft aan te treden tegen de verliezen van het duel tussen Nederland en Engeland.

Het WK bevat dus, in tegenstelling tot het EK. Mogelijk liggen er ook financiële motieven ten grondslag aan het feit dat het WK wel een troostfinale kent. De FIFA verdient namelijk veel geld aan een dergelijk duel.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.