Franse pers keihard na

Franse pers scherp, Mbappé krijgt onvoldoende: 'Spookachtig op dit EK'

10 juli om 09:44
Laatste update: 10 juli om 09:45

De Franse media zijn genadeloos na de EK-uitschakeling van Les Bleus. Spanje was in de ogen van zowel L'Équipe, Le Figaro, Foot Mercato als Le Parisien veel beter dan Frankrijk. Ook Kylian Mbappé ontsnapt niet aan de keiharde kritieken. 

'Frankrijk, omvergeworpen door Spanje, geëlimineerd uit het EK', kopt L'Équipe, dat de vice-wereldkampioen ondanks een vroege voorsprong simpelweg onmachtig vond. 'De mannen van Didier Deschamps  vonden nooit de middelen om de controle over de wedstrijd over te nemen. Het is Spanje dat zondag om de titel speelt, tegen Nederland of Engeland.'

'Weggevaagd door Spanje'

Zonder idee of afwisseling slaagden de Fransen, bij afwezigheid van Antoine Griezmann in de basiself (een primeur in de knock-outfase sinds 2014), er niet in om door een Spaanse verdediging heen te breken', constateert de toonaangevende Franse krant, dat bij Spanje zowel supertalent als Dani Olmo uitlicht. 'Hij was tussen de linies onhoudbaar.' Le Figaro doet er nog een schepje bovenop. 'Spanje was te sterk, aan het blauwe wonder is (logischerwijs) een einde gekomen. Wij moesten het zien. En wij zagen. Het Franse team, sinds de start van het EK solide als een huis, werd dinsdag in München logischerwijs weggevaagd door Spanje', zo is te lezen.

'De haan kraait niet meer'

Daarna volgt een pijnlijke opsomming van zaken waarin Spanje beter was. 'Technischer, creatiever, briljanter, brutaler en getalenteerder, zoals Lamine Yamal, 16 jaar oud, die Kylian Mbappé, 25 jaar oud, spookachtig maakt in dit EK, en op een oude veteraan doet lijken. De val is hard. Maar logisch. Onverzoenlijk. De sterkste heeft gewonnen. En op het zeer hoge niveau verdwijnen de zwakken', besluit Figaro, dat Mbappé 'beloont' met een 2. 

'De haan kraait niet meer...', kopt Foot Mercato, dat eveneens getuige was van Franse onmacht. 'Er was veel meer nodig om dit solide Spanje , dat zich daardoor als eerste plaatst voor de finale van komende zondag, wakker te schudden. Voor het Franse team is de tijd voor analyse begonnen, en het is niet zeker dat iedereen er ongeschonden uit zal komen.'Ook Le Parisien erkent de meerdere in 'de rode furie', onder leiding van bondscoach Luis de la Fuente. 'Spanje ontmaskerde het Franse team en stuurde ze naar huis, zonder beker, zonder iets.'