Bestemming Berlijn beleeft toch teleurstellend EK: "Willen tranen en bloed zien"

10 juli om 16:16
Laatste update: 10 juli om 16:16

Het EK loopt op zijn laatste dagen en binnenkort staat de finale op het programma. Bij de VP-podcast Bestemming Berlijn blikt men terug op de voorbije partijen en blijft men toch enigszins teleurgesteld achter.

Het toernooi begon aanvankelijk wel bijzonder goed, met enkele heel leuke wedstrijden, maar is gaandeweg toch een pak minder aantrekkelijk geworden, althans zo oordeelt men bij Bestemming Berlijn. "Er is nog wel spanning, maar het niveau en het offensieve voetbal, het spelplezier, zie ik toch te weinig terug", oordeelt redacteur Vincent Haegeman.

Dat vindt ook Michiel Vercauteren, die enkele teleurstellende ploegen ziet in de halve finales. "Met het voetbal dat ze brengen, verdienen ze die plek misschien toch niet", doelt hij op Frankrijk en Engeland. "Zwitserland en Oostenrijk zie je er logischerwijs wel uitgaan, maar met het voetbal dat ze brachten hadden ze misschien wel meer verdiend."

Resultaatvoetbal
De twee ploegen die op dit EK al flink wat kritiek kregen, zijn Frankrijk en Engeland. Adjunct-hoofdredacteur Glenn Schrader vraagt zich zelfs af of Engeland geen schandalig voetbal brengt. "Al ben ik dan misschien te streng", geeft hij nog aan. "Ook in clubvoetbal zie je enkel nog maar resultaatvoetbal", pikt Haegeman daar nog op in.

"Ook de supporters zijn enkel nog maar bezig met het resultaat. Ik kijk naar een voetbalwedstrijd om voetbal te zien. Uiteraard wil ik de Rode Duivels ook Europees kampioen zien worden, maar je kijkt toch naar het voetbal om een mooie wedstrijd te zien", vraagt hij zich af. "Als je het potentieel hebt van Engeland en je moet als supporter naar die wedstrijden kijken, zou ik zelfs niet tevreden zijn met een Europese titel", klinkt het.

Vercauteren gelooft echter niet dat het 'resultaatvoetbal' van Engeland ook resultaat zal opleveren. "Ik zie niet in hoe Engeland nu nog voor een mirakel kan gaan zorgen in een finale. Op deze manier zie ik ze de finale toch niet winnen", klinkt het.

Tranen en bloed
"Hebben we dan een deken en een wekker nodig voor de finale en kunnen we dan spreken van een mislukt EK bij winst van Engeland of Frankrijk", vraagt Schrader zich af. "We gaan geen hoogstaand voetbal meer krijgen", vreest Vercauteren.

"Ik mis ook die passie voor het eigen land", zegt Haegeman nog. "Dat vechten voor elke morzel grond. Dat zie je steeds minder terug", klinkt het. "Eigenlijk wil je dus tranen en bloed zien op een EK", lacht Schrader. "En geen beter decor dan de finale daarvoor", pikt Haegeman daarop in. "Ze brengen misschien niet het mooiste voetbal, maar kunnen er wel nog een veldslag van maken. Dat zou ook mooi zijn", besluit hij.