Alles voor de sport: Onana volgt hyperbare zuurstoftherapie

Onana volgt hyperbare zuurstoftherapie in de hoop om sneller te herstellen

25 juni om 09:18
Laatste update: 25 juni om 10:42

Opluchting bij de Rode Duivels na de overtuigende 2-0-zege tegen Roemenië. Op de slotspeeldag tegen Roemenië houden ze kwalificatie in eigen handen. Onder meer Amadou Onana leverde een sterke, energieke prestatie af. Dan mag je wel even aan de zuurstoffles gaan hangen.

Neem die laatste zin gerust letterlijk. Op zijn Instagram-profiel zie je af en toe een fotootje opduiken waarbij Onana op bed ligt met een zuurstofmasker op zijn gezicht. Dat masker moet hem helpen om beter te herstellen, schrijft Het Laatste NieuwsVia het toestel krijg je honderd procent zuivere zuurstof ingeademd, waardoor het lichaam zich sneller zou wapenen tegen allerhande infecties. Het wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor patiënten in het ziekenhuis.

Ook topsporters en zelfs -artiesten wagen zich er echter aan. Onder meer Novak Djokovic en (wijlen) Michael Jackson zijn er jaren geleden al mee begonnen. Ook van Romelu Lukaku dook al eens een foto op aan zo'n zuurstofmasker. Hyperbare zuurstoftherapie heet het: de bedoeling is om gedurende korte periodes af te wisselen tussen normaal inademen en via het masker inademen. Zo zou je in totaal liefst tien tot vijftien keer meer zuurstof kunnen opnemen.

Toch zijn de effecten eerder gering, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. In de topsport is men evenwel al jaren op zoek naar de zogezegde 'marginal gains', de allerkleinste details die het verschil kunnen maken. Als Onana ook de komende wedstrijd(en) even overtuigend speelt als tegen Roemenië, zal hij zijn zuurstoftherapie zeker kunnen gebruiken. 

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.