KNVB trekt proflicentie Vitesse in, Arnhemmers gaan in beroep

Harde klap voor Vitesse: KNVB trekt proflicentie van Nederlandse degradant in

25 juni om 09:10

De licentiecomissie van de KNVB heeft besloten de proflicentie van Vitesse in te trekken omdat de Arnhemmers geen dekkende begroting voor het nieuwe seizoen hebben ingeleverd. Dat betekent dat Vitesse per 9 juli geen profvoetbal meer mag spelen. De club gaat in beroep tegen de uitspraak. 

'Het ontbreken van een bankrekening, het ontbreken van een controlerend accountant en het gegeven dat geen sluitende begroting kon worden aangeleverd, maken het onmogelijk om de licentie van Vitesse te laten voortbestaan voor het seizoen 2024/2025', luidt het statement van de licentiecommissie. Het besluit gaat per 9 juli in. 

Het lag in de lijn der verwachting dat de KNVB de licentie van Vitesse in zou trekken. De club uit Arnhem kreeg keer op keer uitstel van executie, maar moet nu toch de consequenties aanvaarden van de slechte financiële situatie. Toch is er nog hoop voor Vitesse. Crisismanagers Edwin Reijntjes en Paul van der Kraan denken de club nog te kunnen redden en gaan met Vitesse in beroep tegen de uitspraak. 

Daarvoor gaat Vitesse zich melden bij de commissie van beroep en kan het binnen een week of twee à drie een definitief oordeel tegemoet zien. Het goede nieuws voor Vitesse is dat die commissie zich over de nieuwe ontstane situatie kan buigen en dat niet alleen gekeken wordt naar de procedurele zaken. Mocht Vitesse alsnog een oplossing vinden voor de niet-dekkende begroting, dan kan dat nog meegenomen worden in het eindoordeel. 

Op dit moment onderhandelt Vitesse met investeerder Guus Franke van de Zwitserse investeringsgroep Axiom Partners. Naar verluidt zijn zij bereid garant te staan voor het tekort over het komende seizoen en lijkt er overeenstemming bereikt met Coley Parry, die zo'n 14,3 miljoen euro van Vitesse wil zien. Met John van den Brom vond Vitesse wel al een trainer voor volgend seizoen, al is het maar de vraag of de oud-coach van RSC Anderlecht en KRC Genk ook op amateurniveau aan de slag wil.