Het zomerlijstje van RSC Anderlecht

Het zomerlijstje van Anderlecht: wachten op Schmeichel en Vertonghen om verder te bouwen

18 juni om 11:00

In de marge van Euro 2024 zijn de topclubs uit de Jupiler Pro League druk bezig met hun huiswerk voor het komende seizoen. Of de wind nu in de zeilen zit of niet, er zal bij iedereen versterking nodig zijn. VoetbalPrimeur.be overschouwt wat elke topclub nodig heeft, van laag naar hoog op basis van de afgelopen jaargang. In deze vijfde aflevering: RSC Anderlecht.

Welke as blijft over?
Wel, ook binnen de bestuurskamer zelf is dat een vraag die nog niet volledig beantwoord kan worden. In drie dossiers rond ervaren pionnen hangt nog veel onduidelijkheid. Eerst en vooral is er de toekomst van Jan Vertonghen. Gaat de recordinternational nog door na Euro 2024 (waar hij geblesseerd naartoe trok) of hangt hij zijn schoenen aan de haak? Anderlecht zal pas een antwoord krijgen nadat de Rode Duivels het toernooi hebben verlaten. Datzelfde geldt min of meer voor Kasper Schmeichel, die bij Denemarken onder de lat staat. Hij denkt weliswaar nog niet aan stoppen, maar kan wel andere oorden opzoeken. De verlengclausule in zijn verbintenis (die oorspronkelijk tot eind deze maand loopt) werd nog niet geactiveerd.

Verder ziet het ernaar uit dat twee andere Scandinaviërs niet terugkeren naar het Astridpark. Anderlecht huurde zowel Ludwig Augustinsson als Thomas Delaney van Sevilla FC. Onderhandelingen over een verdere samenwerking zijn voorlopig afgesprongen. Waar wél al honderd procent duidelijkheid over bestaat, is het afscheid van Zeno Debast. Het toptalent vervolgt zijn loopbaan bij Sporting Clube de Portugal. Voor het overige ligt het geraamte van de ploeg nog vast, al duiken Francis Amuzu en Killian Sardella hun laatste contractjaar in. Verlengen of verkopen is de boodschap. 

Prioriteiten
Hoewel Anderlecht bij aanvang van de voorlaatste speeldag op nummer één stond, heeft het seizoen 2023-2024 aangetoond dat de kern nog niet optimaal op punt staat. Een stabiele basis, die is er zeker, maar er zijn nog enkele ornamenten nodig om tegenstanders te domineren. Toch moet paars-wit in de eerste plaats van achteruit heropbouwen. De koffers van Debast zijn al gepakt en rond Vertonghen is het nog nagelbijten. Hoe dan ook lijkt het een interessante piste om Federico Gattoni definitief aan te trekken. Daarvoor moet Jesper Fredberg opnieuw in onderhandeling met Sevilla. Minstens één extra centrale verdediger is wenselijk.

Verdere prioriteiten? De vervanging van de Scandinaviërs die zouden verkassen, dat staat al vast. Als toegevoegde waarde kan Brian Riemer vooral nog een rechtsachter, een nummer tien en een linksbuiten gebruiken. Mario Stroeykens en Yari Verschaeren zijn immers geen zuivere spelmakers en Thorgan Hazard ligt nog zeker tot Kerstmis in de lappenmand. Liefst gaat het voor elk van die posities om nieuwkomers die een vleugje creativiteit kunnen toevoegen, want daar ontbrak het Anderlecht toch aan in het seizoen van de wederopstanding. Als Riemer die vonk kan combineren met de bestaande koelbloedigheid, zit er muziek in.

Afgeronde transfer(s):
/

Geruchten:
Reda Laalaoui (FUS Rabat), Metinho (Troyes), Matte Smets (Sint-Truiden)