Wedstrijdverslag Servië-Engeland

Bellingham schiet Engeland naar eerste EK-zege in moeizaam duel met Mitrovic en co

16 juni om 23:02
Laatste update: 16 juni om 23:02

Engeland heeft de eerste groepswedstrijd op het EK nipt weten te winnen van Servië (0-1). In een moeizaam duel was het Jude Bellingham die het enige doelpunt maakte voor de Engelsen. Bij de Serviërs kwamen enkele oude bekenden van de Jupiler Pro League in actie, maar zij konden niet voorkomen dat hun land onderuit ging.

De Engelsen begonnen sterk aan het duel met Servië. Al snel kreeg Premier League-Speler van het Jaar Phil Foden een kans om zijn land op 1-0 te zetten, maar de aanvaller produceerde een zwak schot. Niet veel later was het alsnog raak voor de Engelsen. Op aangeven van Bukayo Saka kopte Bellingham snoeihard binnen. Nog geen vijf minuten later liet Servië voor het eerst van zich horen via een uithaal van Aleksandar Mitrovic. De ex-spits van RSC Anderlecht liet het na om de 1-1 te maken. Naast Mitrovic verschenen ook Sergej Milinkovic-Savic (ex-Genk) en Strahinja Pavlovic (ex-Cercle) aan de aftrap.

Daarna was het de beurt aan Engeland. Via de opstomende Kyle Walker leek de 2-0 in de maak, maar zijn teruggetrokken bal bereikte geen medespeler. Vlak voor rust zorgde de Servische ploeg nog voor gevaar, maar John Stones en Jordan Pickford voorkwamen dat de Engelsen met een domper de rust in moesten. Het bleef 1-0.

Met de hakken over de sloot
Na rust kwam Engeland een stuk minder goed voor de dag. De ploeg van Gareth Southgate kwam amper tot grote kansen en Servië wist zich steeds vaker te manifesteren in het doelgebied van de Engelsen. Dat resulteerde in de 59e minuut in een goede kans, maar tot een doelpunt leidde het niet. Een minuut later hoopte invaller Tadic daar verandering in te brengen. Hij leek Dusan Vlahovic weg te steken, maar zijn pass werd onderschept.

In de 75ste minuut kreeg Harry Kane, die in de eerste helft slechts twee balcontacten had, zijn eerste grote kans. De spits kopte goed in, maar Predrag Rajkovic voorkwam met een geweldige redding dat de Engelsen op de bevrijdende 2-0 kwam. Vlahovic kreeg in de 81ste minuut met een schot van afstand nog een goede kans op de 1-1, maar Pickford kon redding brengen. Ondanks een spannende slotfase vielen er geen doelpunten meer.

Door de zege gaat Engeland aan kop in poule D. Denemarken en Slovenië volgen op de tweede en derde plaats na hun gelijkspel. Servië staat zonder punten laatste.