Het EK gaat beginnen: dit zijn de duurste EK-selecties

Het EK 2024 gaat beginnen: dit zijn de duurste EK-selecties in Duitsland

14 juni om 10:30
Laatste update: 14 juni om 11:02

Vrijdag is de dag dat het EK van start gaat. In Duitsland zullen er weer miljarden euro's aan spelers op het veld staan. Wat zijn de duurste EK-selecties volgens Transfermarkt? VoetbalPrimeur zet ze voor je op een rijtje.

In totaal nemen er 24 landen deel aan het EK in Duitsland. Volgens de cijfers van Transfermarkt zijn er drie selecties die een waarde van meer dan een miljard euro vertegenwoordigen.

De gehele selectie van de Rode Duivels vertegenwoordigd een waarde van 585 miljoen euro. Daarmee valt de selectie niet binnen de top 5. De duurste drie spelers bij de Rode Duivels zijn Jeremy Doku (65 miljoen euro), Lois Openda (60 miljoen euro) en Kevin De Bruyne (50 miljoen euro).

Met deze waarde komen de Rode Duivels niet in de buurt van de duurste EK-selecties. Hieronder is de top-vijf van de duurste EK-selecties te zien.

5. Duitsland: 851 miljoen

Gastland Duitsland vindt zichzelf terug op de vijfde plek met een totale waarde van 851 miljoen euro. Toptalenten Florian Wirtz en Jamal Musiala zorgen voor bijna dertig procent van de totale waarde met respectievelijk 130 miljoen euro en 120 miljoen euro. Daarna volgen Leroy Sané en Kai Havertz. Zij zijn beiden 70 miljoen euro waard in de huidige markt.

4. Spanje: 965,5 miljoen

De Spaanse EK-selectie wordt geschat op een totale waarde van 965,5 miljoen euro. Manchester City-middenvelder Rodri is met 120 miljoen euro de duurste Spanjaard. Hij wordt gevolgd door Barça-talenten Lamine Yamal en Pedri. Zij worden op respectievelijk 90 miljoen euro en 80 miljoen euro getaxeerd. 

3. Portugal: 1,05 miljard

De Portugese selectie passeert als eerste land de grens van één miljard euro. De selectie vertegenwoordigt een waarde van 1,05 miljard euro. Rúben Días (Manchester City) is met 80 miljoen euro een van de duurste verdedigers van het EK. Rafael Leão van AC Milan is de enige speler die meer waard is dan de verdediger: 90 miljoen euro. Bruno Fernandes en Bernardo Silva zijn beiden 70 miljoen waard.

2. Frankrijk: 1,23 miljard

De runner-up is Frankrijk met een totale waarde van 1,23 miljard euro. Sterspeler Kylian Mbappé is maar liefst 180 miljoen waard, terwijl Real Madrid-middenvelders Eduardo Camavinga en Aurélien Tchouaméni beiden een bedrag van 100 miljoen moeten opleveren. Wiliam Saliba deelt met Dias de titel van duurste verdediger op het EK, want ook de Fransman is 80 miljoen euro waard.

1. Engeland: 1,52 miljard

Engeland heeft met een waarde van maar liefst 1,52 miljard euro het meest waardevolle team van het EK 2024. Jude Bellingham is samen met Mbappé de duurste speler van het EK, want de Engelse middenvelder moet evenals de Fransman 180 miljoen euro kosten. Daarnaast vertegenwoordigen Phil Foden (150 miljoen euro), Bukayo Saka (140 miljoen euro), Declan Rice (120 miljoen euro) en Harry Kane (100 miljoen euro) een waarde van minimaal acht nullen.

Bij Engeland moet wel worden aangetekend dat Premier League-voetballers veel meer waard worden als ze homegrown zijn.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.