Rode Duivels vanuit Oekraïens perspectief: Oud-international Levchenko vertelt

Rode Duivels vanuit Oekraïens perspectief: Oud-international Levchenko aan het woord

24 juni om 14:00
Laatste update: 24 juni om 14:00

De Rode Duivels spelen hun laatste groepsmatch op het EK tegen Oekraïne. Om te achterhalen hoe men in Oekraïne tegen het team van Domenico Tedesco aan kijkt, vroeg VoetbalPrimeur.be niemand minder dan oud-international Evgeniy Levchenko om zijn licht daarop te laten schijnen.

Evgeniy Levchenko
Levchenko begon zijn professionele voetballoopbaan bij Shakhtar Donetsk en speelde ook nog voor CSKA Moskou U20. Vervolgens verhuisde de toenmalige centrale middenvelder naar Nederland om voor Vitesse te voetballen. In Nederland speelde hij ook voor Helmond Sport, Cambuur Leeuwarden, Sparta, FC Groningen en Willem II. Levchenko eindigde zijn voetballoopbaan bij het Australische Adelaide United. Momenteel zet Levchenko zich in voor de Vereniging van Contractspelers in Nederland (VVCS) en is hij daar voorzitter. Bovendien is Levchenko achtvoudig Oekraïens international en heeft hij een uitstekende kijk op het Oekraïense voetbal en op wat Oekraïense media schrijven en zeggen over de Rode Duivels.

Wat is jouw algemene indruk van het huidige Belgische nationale team?
De trainerswissel heeft de Rode Duivels goed gedaan volgens de achtvoudig Oekrainse international. ''Als ik kijk naar het Belgische nationale team, zie ik dat Tedesco interessant werk heeft geleverd. Ik denk dat het Belgische nationale team sowieso de nummer 1 is in de groep op het EK. Dat hebben meerdere mensen in de Oekraïense selectie ook gezegd. Ze zijn  niet bang voor België, maar gezien de kwaliteit van de spelers staat België bovenaan'', vertelde Levchenko over de ontwikkelingen onder de nieuwe bondscoach.

Volgens de voormalige centrale middenvelder liggen de verwachtingen van de Rode Duivels anders dan voorheen. ''Ik vind dat België minder druk ervaart vanuit het publiek en de pers dan voorheen, en hoewel de verwachtingen hoog zijn, is de druk niet hetzelfde als bijvoorbeeld 2 of 4 jaar geleden bij de Gouden Generatie. Destijds moesten de Rode Duivels onder alle omstandigheden presteren. Ze moesten het EK of WK echt winnen en nu is de druk wat verminderd. Het is een mooi team met veel potentie, maar de verwachtingen liggen lager dan in het verleden. Daardoor kunnen meerdere spelers vrijuit spelen'', zei Levchenko over de verwachtingen van de Rode Duivels.

Hoe wordt het Belgische team en hun kansen door de media en het publiek in Oekraïne waargenomen volgens jou?
De gevestigde namen doen het nog steeds goed in de Oekraïense media volgens Levchenko. ''Het Belgische nationale team wordt nog steeds geprezen door de Oekraïense pers en spelers, en iedereen vergelijkt België min of meer met de ontwikkeling van het Nederlandse nationale team. Ik hoor vaak dat er veel potentieel in de spelers zit en je ziet ook spelers die op het allerhoogste niveau spelen, zoals Romelu Lukaku die in vorm begint te komen en Kevin De Bruyne''. 


Ook zijn ze in Oekraïne bewust dat het voor sommige spelers weleens het laatste toernooi kan zijn. ''Belgie heeft ook wat oudere spelers die misschien aan hun laatste eindtoernooi bezig zijn en spelers die niet meer op hun piek zijn, maar over het algemeen is het beeld van het nationale team dat Tedesco heel goed werk heeft geleverd. Ik denk dat de meeste Oekraïense journalisten min of meer zeggen dat Oekraïne en België als laatste in de groep tegen elkaar spelen en er is de hoop dat de twee zich al bewezen hebben tegen Roemenië en Slowakije, zodat die wedstrijd niet meer van cruciaal belang is'', aldus Levchenko over het droomscenario voor beide ploegen.

Wie beschouwen Oekraïners als de grootste bedreiging in het Belgische nationale team en waarom volgens jou?
De Gouden Generatie is voorbij en dus doen de Rode Duivels er beter aan om een hecht collectief te smeden. ''Ik zie niet duidelijk naar voren komen dat er echt een specifieke speler is die in de gaten gehouden moet worden. Uiteraard zijn er spelers die nog steeds een grote naam zijn, maar er wordt veel meer gesproken in algemene termen. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de ontwikkeling van Amadou Onana en wordt daar dan een analyse over gemaakt, maar het gaat om minder bekende namen dan die uit de Gouden Generatie, zoals Eden Hazard.''

Tedesco timmerde een flink eind aan de weg om een hecht team te smeden. ''België moet het nu meer hebben van het team, van het collectief. Als je verder wil komen op dit EK, moet je echt een team creëren dat perfect samenwerkt, en dat geldt ook voor België. Tedesco heeft het erg goed gedaan. Ik denk dat het probleem van België altijd was dat er heel goede spelers waren, maar niet echt een team. En ik denk dat, als ik het zo inschat, dat team op dit moment juist wordt gevormd.''

Welke kwaliteiten van België kunnen Oekraïne volgens jou het meest pijn doen?
Zowel jonge Rode Duivels als ervaren spelers kunnen het Oekraïne moeilijk gaan maken mits ze in vorm raken. ''De samenwerking tussen De Bruyne en de aanvallende linie is van cruciaal belang voor België. Hoe presteren de jonge spelers die zich mogelijk op dit toernooi kunnen ontwikkelen tot de sterren van het team? Zijn ze in staat om een leidende rol op zich te nemen? Ik zie ook Lukaku steeds meer in vorm komen, en eigenlijk is hij dan een wereldspits. Iedereen weet dat Courtois niet van de partij is, omdat hij zichzelf onmogelijk heeft gemaakt bij het team en de trainer. Aan de andere kant merk je echter dat het team nog steeds heel sterk en stabiel is.''

Wat zijn jouw verwachtingen van het Belgische nationale team voor dit Europees Kampioenschap?
Volgens Levchenko komt daar ook een portie geluk bij kijken. ''Ik denk dat het minimum moet zijn om de groepsfase te overleven. Dan gaat het er natuurlijk om tegen wie je wordt geloot in de knock-outfase. Dan wordt het pas interessant om te zien waar de Belgen toe in staat zijn. Je weet dat wanneer je een toernooi goed begint en erin groeit, je meer zelfvertrouwen en een beter gevoel krijgt. Stel dat je de eerste wedstrijd minder goed presteert, dan komt er toch een bepaalde druk op je te liggen. De combinatie van of het team in het toernooi weet te groeien, samen met een beetje geluk, zal doorslaggevend zijn. Ik denk dat België alle kenmerken heeft om ver te komen tijdens dit EK'', aldus Levchenko over de kansen van de Rode Duivels op het EK in Duitsland.

Stay tuned
We vroegen Levchenko ook naar een uitgebreide analyse van het Oekraïense nationale team. Dat artikel zal binnenkort volgen. Blijf VoetbalPrimeur.be bezoeken om het niet te missen.