Tips voor EK-prono: de topschutterstitel

Tips voor EK-prono: Kane, Lukaku en co voor topschutterstitel, al kan verrassing

6 juni om 20:00

Op Euro 2024 is het nog een week wachten, maar de gekte rond de pronostieken barst volop los. Bij vele spelletjes zijn niet enkel de uitslagen van de wedstrijden van belang, maar ook de zoektocht naar een topschutter. VoetbalPrimeur.be kijkt in haar glazen bol.

Uiteraard staan in Duitsland enkele schutters van wereldklasse aan de aftrap. Harry Kane of Kylian Mbappé, die namen zullen ongetwijfeld het vaakst ingevuld worden. Beide heren bewezen al op verschillende grote toernooien dat ze het doel weten staan, al waren hun WK's tot dusver straffer dan hun EK's. Binnen een maand spreken we misschien helemaal anders. Ook Roberto Lewandowski heeft een ronkende naam om 'u' tegen te zeggen, maar of de Polen vaak aan het vijandelijke doel zullen opduiken ...

En wat met Cristiano Ronaldo? De Portugese superster is ruim topscorer aller tijden op een EK-eindronde met veertien rozen, maar heeft Roberto Martinez wel nog een (basis)plaats voor hem over in zijn elftal? Als Ronaldo aan veel speelminuten geraakt, zou het gevaarlijk zijn om hem uit te vlakken. Dat mag je evenmin doen met de Belgische hoop: Romelu Lukaku. Vooral in groepsfases is de recordschutter van ons land dodelijk. Als Lukaku de meeste doelpunten wil maken, zullen de Rode Duivels toch vrij ver moeten doorstoten. We bidden graag mee!

Opkomend talent
Er is geen mooier toneel denkbaar voor een wissel van de wacht dan een EK of WK. Zo denken een resem raspaardjes er ook over. Zeker bij de grote landen zou een opkomende wereldtopper (of een jongeling die die status nu al ontgroeid is) zich zomaar helemaal kunnen doorzetten. Aan wie we dan denken? Jude Bellingham, Phil Foden (allebei Engeland), Jamal Musiala (Duitsland) of Lamine Yamal (Spanje) bijvoorbeeld. Eén voor één in vorm en gezegend met een overschot aan talent.

Dark horses
Bij de topfavorieten zouden ook enkele anderen onverwacht kunnen opstaan, door te profiteren van de aandacht voor de vedetten. Olivier Giroud zou maar wat graag in schoonheid afscheid nemen van Les Bleus. Na het EK stopt hij ermee. Gonçalo Ramos zette dan weer een straffe reeks neer bij PSG; Portugal hoopt dat hij die lijn nog even doortrekt. Of komt het gevaar van enkele gevaarlijke klanten uit de niet-reekshoofden? In dat geval zijn Patrik Schick (Tsjechië), Aleksandar Mitrovic en Dusan Vlahovic (allebei Servië) interessante namen om te spelen. Zeg het maar!