Barça-voorzitter Laporta haalt uit naar Real om 'vuil spel'

Boze FC Barcelona-voorzitter Laporta verwijt Real Madrid 'vuil spel'

5 juni om 18:45

FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta veegt Real Madrid de mantel uit. Hij verwijt de aartsrivaal 'vuil spel' in het onderzoek van het Spaanse gerecht naar mogelijke omkoping door de Catalanen rond de aanstelling van scheidsrechters in La Liga.

Barça zou tussen 2001 en 2018 meer dan 6,5 miljoen euro hebben betaald aan het bedrijf van José Maria Enriquez Negreira, de voormalige vicevoorzitter van de Spaanse scheidsrechterscommissie. Op die manier zou de club invloed hebben willen uitoefenen op de scheidsrechtersaanstellingen. Inmiddels is Laporta zelf vrijgesproken.

Laporta haalt nog wel stevig uit naar Real Madrid, dat als 'benadeelde partij' bij de zogeheten Negreira-zaak was betrokken. De Koninklijke diende onder meer een verzoek in om het onderzoek te verlengen. "Dat Real Madrid zich mengde en het onderzoek met zes maanden liet verlengen, was een heel vuile zet", beweert de Barça-preses. "Ik weet niet waarom ze deze kaart speelden, want Real Madrid is een club die traditioneel wordt bevoordeeld door beslissingen van arbiters."

Daarmee is Laporta nog niet uitgeraasd. "Ik verwacht veel van ze, maar ik was verrast dat ze de geschiedenis proberen te veranderen. Als er één club is die de voorkeur geniet van de scheidsrechters, dan is het Madrid. En niet Barça. Wij geloven in gerechtigheid en we zullen worden vrijgesproken. Het is een georkestreerde campagne tegen het imago van Barça en om beslissingen van scheidsrechters te beïnvloeden."

Volgens Laporta waren de betalingen slechts om advies in te winnen, niet om beslissingen en aanstellingen te sturen. De rechtbank oordeelde dat de aanklacht tegen Laporta is verjaard. Zijn eerste bewindsperiode in Camp Nou liep van 2003 tot 2010. In 2021 keerde hij terug.

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.