Er hangt rode vlag boven Gheysens en Ghelamco: Heel wat projecten verkopen

Er hangt "rode vlag" boven Gheysens en Ghelamco: "Heel wat projecten verkopen"

5 april - 16:21
11

Het post-kampioenenjaar van Royal Antwerp FC verloopt wat minder rooskleurig dan verwacht. Op financieel vlak moest de titelhouder in de wintermercato bijsturen, mede omdat Paul Gheysens op zakenvlak enkele woelige maanden beleeft. Zo gaat zijn bouwfirma Ghelamco momenteel door zwaar weer.

Ghelamco is natuurlijk een naam die een belletje doet rinkelen in het Belgische voetbal, als bouwheer van onder meer het stadion van KAA Gent en twee tribunes op de Bosuil. Het bedrijf zit in een financiële dip. KBC-econoom Tom Simonts schetst een schuldenberg van 1,3 miljard euro gecombineerd met hoge rentevoeten. "Ze moeten zorgen dat de rekeningen of de kredieten kunnen betaald worden. En dan kan ik mij voorstellen dat Antwerp niet bovenaan de prioriteitenlijst staat", klinkt Simonts onheilspellend bij VRT NWS.

De econoom nuanceert echter meteen: voorlopig kunnen de Antwerp-fans nog op beide oren slapen. Voor een vastgoedbedrijf zijn grote openstaande schulden op zich niet zo onrustwekkend. Alleen moet er dan wel stevig verkocht worden, zeker nu de rentes hoog staan. Die situatie heeft hoe dan ook een impact op de boekhouding van Antwerp. "Dus ja, alle delen van het imperium van meneer Gheysens hebben het moeilijk, omdat zijn vastgoedgroep het moeilijk heeft en met rode vlaggen te kampen heeft", aldus Simonts.

Volgens hem zal Ghelamco de komende weken snel en daadkrachtig moeten optreden. "Het is echt wel 1 voor 12, om niet te zeggen een half voor 12", luidt zijn besluit. In 2023 verkocht Ghelamco in totaal al voor zo'n 320 miljoen euro aan vastgoed.