Vapende Nainggolan bezorgde Gheysens stoom uit de oren: de ene misstap te veel

Vapende Nainggolan bezorgde Gheysens stoom uit de oren: de ene misstap te veel

22-12-2022 15:00 Laatste update: 23-12-2022 16:35
26

Het stormachtige huwelijk tussen Royal Antwerp FC en Radja Nainggolan is vroegtijdig op de klippen gelopen. In de zomer van 2021 deed Paul Gheysens Antwerpen, en bij uitbreiding heel België, daveren op haar grondvesten door de excentrieke ex-Rode Duivel aan te trekken. Minder dan anderhalf jaar later bleken zijn uitspattingen naast het veld het sportieve verhaal te zeer in de weg te staan. Een overzicht van Nainggolans opmerkelijkste fratsen, opgelijst door VoetbalPrimeur.be.

Wolf in paarse vacht
Je kon er eigenlijk gif op innemen dat Nainggolan leven in de JPL-brouwerij zou brengen. Van bij zijn aanstelling is het al hommeles. Dat voorzitter Gheysens een ongelukkige vergelijking trekt met Hans Vanaken, valt hem niet aan te wrijven. De ambassadeursrol die Nainggolan op het moment van zijn transfer nog vervult bij aartsrivaal K. Beerschot V.A., komt wél in zijn bakje terecht. “Dat is vooral iets symbolisch”, reageert Il Ninja in zijn kenmerkende stijl. Zelf ziet hij er hoegenaamd geen graten in. Nainggolan beschouwt zich voornamelijk als rasechte Antwerpenaar, die nu eenmaal een grootser sportief project én een vetter contract kon versieren op de Bosuil dan op het Kiel.

Eerste flits … op de Antwerpse kaaien
Zelf flitsen zal Nainggolan slechts sporadisch doen bij Antwerp. In het eerste weekend na zijn terugkeer wordt hij wel geflitst, door de verkeerspolitie wel te verstaan. Nochtans had de nieuwkomer op zijn persvoorstelling enkele etmalen voordien nog zijn voorbeeldfunctie benadrukt. Door een combinatie van overdreven snelheid en lichte intoxicatie wordt zijn rijbewijs voor vijftien dagen ingetrokken. Een pijnlijke binnenkomer bij The Great Old, zeker in de ogen van Gheysens, die keurig gedrag hoog in het vaandel draagt. Destijds slaagt de voorzitter er nog in om het voorval met de mantel der liefde te bedekken. Dat zal niet blijven duren …

Op z’n dak
Wanneer eind oktober een hevige storm over ons land trekt, ontsnapt ook de Bosuil niet aan de grillen van Moeder Natuur. Een gedeelte van het dak van de hoofdtribune waait weg, waardoor er water doorheen lekt. De ideale munitie voor Nainggolan om in een filmpje even de draak te steken met zijn club en voorzitter. Ludiek bedoeld, maar bij Gheysens schiet die opmerking volledig in het verkeerde keelgat. Nainggolan moet door het stof en biedt zelfs zijn excuses aan. Volgens ingewijden komt er dan al een timer te staan op de interne tijdbom van zijn overeenkomst.

Geen blad voor de mond
Als je Nainggolan iets moet nageven, is het wel dat hij recht-door-zee is. In interviews of praatprogramma’s heeft hij het hart op de tong, wat soms tot bijzondere quotes leidt. Zo verklaart Radja zijn mindere eerste seizoen door het Belgische voetbal en – nog erger – zijn medemaats vol in de wind te zetten. De Jupiler Pro League is tactisch veel minder sterk dan de Serie A en de spelers rondom hem begrijpen niet altijd zijn voetbalideeën, luidt zijn analyse. Het lijdt geen twijfel dat die uitspraken binnen de Antwerp-kleedkamer kregelig onthaald werden. Causaal verband of niet, maar op de grasmat slaagt Nainggolan er in ieder geval zelden in om zijn ploeggenoten mee op sleeptouw te nemen.

Autonood
Na zijn eerste aanvaring met de Antwerpse politie is de rechtbank niet mals voor Nainggolan, die zijn rijbewijs voor vier maanden effectief ingetrokken ziet. Groot is dan ook de verbazing wanneer enkele agenten van dienst de bekende voetballer bij een controle in oktober van dit jaar opnieuw achter het stuur aantreffen. Zonder de noodzakelijke papieren, aangezien zijn termijn nog lopende was … Dat nieuwste incident krijgt binnenkort niet enkel een juridisch staartje, maar ook sportief draagt Nainggolan de gevolgen. Hoewel hij in zijn eerste maanden onder Mark van Bommel weer hogere toppen scheerde, schuift de Nederlander het enfant terrible langzaam aan de kant, hoogstwaarschijnlijk mede onder druk van Gheysens.

Rookgordijn als afscheid
De definitieve doodsteek in het verstandshuwelijk volgt slechts luttele dagen later. Het decor? De dug-out van Sclessin, zowaar. Minder dan een uur voor de aftrap van Standard-Antwerp wordt Nainggolan er al vapend gespot. Betrapt door de camera’s. Niet alleen is roken simpelweg verboden in de Belgische voetbalstadions (spelers staan niet boven de wet), voor Gheysens is het voorval de druppel die de imago-emmer doet overlopen. Deze Nainggolan berokkent Antwerp te veel schade om een verdere samenwerking te rechtvaardigen. Twee maanden meetrainen met de B-ploeg later is de kogel door de kerk: in onderling overleg is zijn contract op de Bosuil ontbonden. Op z’n 34e mag Nainggolan transfervrij op zoek naar een nieuwe werkgever, liefst eentje met nog niet al te veel grijze haren.