Engeland wint door magistrale Rashford derby van Wales en pakt groepswinst

29 november 2022 om 21:51

Engeland heeft dinsdagavond de groepswinst in Poule B van dit WK veilig gesteld. De ploeg van Gareth Southgate wist eindelijk te overtuigen en won met 0-3 in de derby van Wales. Een uitblinkende Marcus Rashford maakte twee van de drie goals en is daarmee gedeeld topscorer.

Bondscoach Southgate deed een flink aantal wijzigingen in het team na het 0-0 gelijkspel tegen de Verenigde Staten. Onder andere gaf hij gehoor aan de roep van het Engelse volk. Iedereen wilde Phil Foden zien starten en de Manchester City-speler mocht het nu vanaf het begin laten zien. Ook Marcus Rashford begon als basisspeler aan het duel tegen Wales. Met Jordan Henderson in plaats van Mason Mount wilde Southgate ook wat extra zekerheid inbouwen. Kyle Walker was dinsdagavond fit genoeg om te beginnen. Kieran Trippier zat daardoor op de bank.

In het eerste bedrijf leek de wedstrijd nog redelijk gelijk op te gaan. De wedstrijd kende als derby een hoop enthousiasme voor aanvang, maar dat lieten de spelers niet zien in de eerste helft. Wales speelde niet als een ploeg die moest winnen en Engeland kreeg wel wat kansen maar was ook niet dodelijk genoeg. 

Toch goals
Direct na rust barstte de wedstrijd dan wel echt los. Vijf minuten na de onderbreking was het Rashford die met een prachtig kunststukje de openingstreffer maakte. De aanvaller van Manchester United schoot een vrije trap feilloos achter doelman Danny Ward. Een kleine minuut later kreeg de Engelse bevolking gelijk, doordat Foden de stand verdubbelde. Op aangeven van Harry Kane maakte de jonge middenvelder de 0-2.

Na de dubbelslag werd het wat rustiger en leek Wales zich neergelegd te hebben bij een uitschakeling tegen rivaal Engeland. Maar de ploeg van Southgate was met scoren nog niet klaar. In de 68e minuut was het wederom Rashford die met een goede actie wist te scoren. De aanvaller scoorde voor de derde keer dit WK. Hij bepaalde met de honderdste Engelse goal op een WK de eindstand op 0-3. Uiteindelijk gaat Engeland dus comfortabel door als groepshoofd. Het land speelt in de laatste zestien tegen Senegal en voor Wales is het toernooi voorbij.