Iran houdt haar WK-hoop levend na een weergaloze ontknoping

25 november 2022 om 13:12
Laatste update: 25 november 2022 om 13:15

Iran heeft vrijdagmiddag in de absolute slotfase afgerekend met Wales. Lang leek het duel af te stevenen op het vijfde doelpuntloze gelijkspel van dit WK, totdat Rouzbeh Chesmi en Ramin Rezaeian in de laatste minuten van het duel alsnog voor een Iraans feestje zorgde. Dat was op basis van het spelbeeld meer dan terecht. 

De spelers van Iran waren afgelopen maandag voorafgaand aan het duel met Engeland (6-2 nederlaag) muisstil tijdens het volkslied. Tegen Wales zong een aantal spelers wel, dat zorgde voor zeer emotionele taferelen op de tribunes, waar een aantal supporters de tranen niet in bedwang kon houden. Iran was de eerste helft iets beter, en dacht na twaalf minuten spelen op voorsprong te komen. Ali Gholizadeh (Sporting Charleroi) schoot raak, maar stond buitenspel. Kieffer Moore zorgde vlak voor rust voor het enige gevaar aan Wales-kant. 

Na rust kwam Iran flitsend uit de startblokken. In de 52e minuut voltrok zich een bizar moment. Serdar Azmoun, die later geblesseerd uitviel, trof eerst de paal. Nog geen tien seconden later raakte Ali Gholizadeh met een prachtige uithaal opnieuw het houtwerk. In de 73e minuut was Iran opnieuw dichtbij een voorsprong, toen Saeid Etazolahi zijn afstandsschot geweerd zag worden door de uitblinkende Wales-doelman Wayne Hennessey. Even later werd diezelfde Hennessey het veld uitgestuurd met een rode kaart nadat hij Mehdi Taremi torperdeerde. Het is de eerste rode kaart van dit toernooi. 

Ondans de man meer leek Iran niet meer tot scoren te komen, tot het aanbreken van de blessuretijd. Rouzbeh Chesmi, die normaal gesproken nooit een doelpunt maakt, schoot knap binnen. De spelers, bank en supporters van Iran ontstaken vervolgens in euforie. Het Iraanse feestje werd nog mooier toen Ramin Rezaeian ook nog voor de 0-2 zorgde.