Bale leidt Wales in slotfase naar knappe comeback tegen VS

21-11-2022 22:04
10

De Verenigde Staten en Wales hebben maandagavond met 1-1 gelijkgespeeld. De Amerikanen namen vroeg de voorsprong, maar kregen laat in de tweede helft alsnog de gelijkmaker om de oren. Sterspeler Gareth Bale nam de treffer voor zijn rekening.

Wales, dat voor het eerst sinds 1958 actief is op een WK, trad aan met Bale in de basisopstelling. Bij de VS waren er basisplaatsen voor onder anderen Sergiño Dest (ex-Ajax) en smaakmaker Christian Pulisic. De Amerikanen begonnen sterk aan het duel en waren na tien minuten spelen al dichtbij de openingstreffer. Joshua Sargent werkte de bal van dichtbij tegen de paal. Ruim twintig minuten later was het wel raak voor de ploeg van bondscoach Greg Berhalter, die in het verleden uitkwam voor onder meer PEC Zwolle en SC Cambuur.

Timothy Weah, de zoon van AC Milan-legende George Weah werd diep gestuurd door Pulisic, waarna hij koeltjes afrondde. Wales had vrijwel niets in te brengen de eerste helft, en zag Bale en Chris Mepham ook nog bestrafd worden met gele kaarten. Na rust was alles anders. Wales beet veel meer van zich af en maakte vanaf de allereerste minuut na de hervatting aanspraak op de gelijkmaker. In de 65e minuut waren ze dichtbij, ware het niet dat verdediger Ben Davies van dichtbij de bal tegen VS-doelman Matt Truner aankopte.

In de 82e minuut kon de ploeg van Wayne Pivac alsnog juichen. De 33-jarige Bale verdiende op eigen kracht een strafschop, waarna hij zelf achter de bal ging staan. Vol overtuiging schoot hij de bal tegen de touwen. Er volgde een uitzinning feestje met het massaal uitgerukte Wales-publiek. De treffer van Bale, die in de laatste secondes nog onderuit werd gehaald in kansrijke positie, bleek het laatste wapenfeit.