'Barça stuurt dreigbrief naar De Jong en wil contract ongeldig laten verklaren'

8 augustus 2022 om 12:55

FC Barcelona wil het bestaande contract van Frenkie de Jong ongeldig laten verklaren en terug naar de overeenkomst die de 25-jarige middenvelder eerder had in Camp Nou. Met dat opmerkelijke nieuws komt The Athletic maandag op de proppen.

Het noodlijdende Barcelona probeert de ernstige financiële problemen te bestrijden met de verkoop van De Jong, die niet staat te trappelen om voor 85 miljoen euro naar Manchester United te verkassen. Barça is daardoor genoodzaakt andere oplossingen te onderzoeken.

The Athletic meldt nu dat Barça het bestaande contract van De Jong ongeldig wil laten verklaren. In coronatijd kwam de Oranje-international zijn werkgever tegemoet door tijdelijk genoeg te nemen een lager salaris. In de komende jaren heeft hij nog recht op bijna honderd miljoen euro, maar dat kan Barcelona zich niet veroorloven. Als zijn huidige contract wordt ingeruild voor zijn oude verbintenis, is een deel van het financiële probleem opgelost.

Maar, klinkt het: er is tot nu toe geen enkel teken geweest van een mogelijk compromis tussen De Jong en Barcelona. Volgens bronnen in Spanje heeft de club op 15 juli aan de middenvelder in een dreigbrief laten weten dat het bewijs heeft gevonden van 'criminele acties' van de partij die zijn verlenging op 20 oktober 2020 mogelijk heeft gemaakt - het bestuur onder leiding van Joan Laporta's voorganger Josep Maria Bartomeu.

De Jong verlengde destijds zijn contract met twee jaar, tot medio 2026. Zijn salaris werd twee seizoenen verlaagd om vervolgens weer een loonsverhoging door te voeren in de daaropvolgende jaren. Gerard Piqué, Marc-André ter Stegen en Clément Lenglet deden hetzelfde. Het lijkt erop dat Barcelona bereid is naar de rechter te stappen om te toetsen of de afspraken wel rechtsgeldig zijn. Ook zouden er juridische stappen genomen kunnen worden tegen De Jong en zijn management.

Het is de wens van Barcelona om het bestaande contract van De Jong te ontbinden en de oud-Ajacied in Camp Nou te houden onder de voorwaarden die zijn overeengekomen toen hij in 2019 overkwam van Ajax. Overigens meldt The Athletic ook dat Laporta en co. in de gaten gehouden door spelersvakbond FIFPro, gezien het feit dat De Jong zwaar onder druk wordt gezet.