De inzet op de slotspeeldag: Gent moet voorbij Anderlecht en Limburgs duel

De inzet op de slotspeeldag: Gent moet voorbij Anderlecht en Limburgs duel

03-04-2022 23:00 Laatste update: 04-04-2022 23:20
1

Nog één speeldag te gaan en dan is het doek definitief gevallen over de reguliere competitie van de Jupiler Pro League. Veel vraagtekens zijn al weggewerkt, maar toch zijn nog niet alle geheimen prijsgegeven. VoetbalPrimeur.be ontwart nog twee grote twistpunten voor op de slotspeeldag.

Op de 34e speelronde is het in de eerste plaats uitkijken naar de strijd tussen RSC Anderlecht en KAA Gent. Inzet: het vierde en laatste ticket voor de Champions Play-Off bemachtigen. Union Saint-Gilloise is al zeker dat het die eindronde ingaat als koploper, terwijl Club Brugge wel in de nek hijgt. Sinds dit weekend heeft ook Royal Antwerp FC zich verzekerd van een plekje, dankzij een gevleide 0-1-overwinning bij OH Leuven.

Maar eigenlijk heeft The Great Old haar toegangsbewijs te danken aan de misstap van KAA Gent. Door de 2-2 bij Cercle Brugge hebben Hein Vanhaezebrouck en co een erg slechte zaak gedaan in de race naar de top-vier. Antwerp inhalen behoort al niet meer tot de mogelijkheden, aangezien het verschil drie punten bedraagt én de oudste club van het land sowieso meer overwinningen zal tellen.

Zo draait de slotspeeldag uit op een duel tussen Gent en Anderlecht. Die laatste is deze zondag over De Buffalo's gewipt door met 4-0 te winnen van Sporting Charleroi. Daardoor hebben de Brusselaars twee punten voorsprong genomen in de stand. In wedstrijd 34 volstaat een overwinning bij KV Kortrijk uiteraard altijd. Bij een gelijkspel of een nederlaag wordt het daarentegen nagelbijtend aanschouwen wat de concurrent uit Oost-Vlaanderen doet, aangezien die bij een overwinning op achttien zeges in totaal komt, terwijl Anderlecht er dan slechts zeventien heeft.  Gent moet met andere woorden winnen van OH Leuven én hopen dat Anderlecht de mist in gaat bij Kortrijk.

Limburgs onderonsje
Voor de Europe Play-Off is er eigenlijk een gelijkaardig scenario, alleen zijn er daar nog drie ploegen in het spel. Sporting Charleroi staat er met 51 punten het beste voor, maar is nog niet buiten schot, aangezien zowel KRC Genk als Sint-Truiden aan 48 zitten. Het lijkt evenwel op een strijd tussen de Limburgse kemphanen uit te draaien. De Genkenaars hebben de beste kaarten in handen, want hun doelpuntensaldo is duidelijk superieur (+12 tegenover -1).

Hoe kan STVV er dan toch nog bij geraken? Eerst en vooral door te hopen dat Genk een steek laat vallen. Dat is op zich al een lastige opgave, want met een verplaatsing naar RFC Seraing, de voorlaatste, mag er eigenlijk niets fout lopen voor de vicekampioen. Gebeurt dat alsnog, zullen De Kanaries zelf een beter resultaat moeten neerzetten tegen Standard Luik. Spookt het nog eens als vanouds op Stayen?