JPL Flop Speeldag 8: Stanciu drijft fans tot wanhoop, twee gezichten bij Genk

JPL Flop Speeldag 8: Stanciu drijft fans tot wanhoop, twee gezichten bij Genk

26-09-2016 11:00

Ook deze week blikt de redactie van VoetbalPrimeur.be terug op de voorbije speeldag. In deze rubriek verzamelen we de drie meest negatieve zaken of zwakste spelers die ons het afgelopen weekend opvielen. Want er viel weer heel wat te beleven op de velden van de Jupiler Pro League.

Rampzondag voor Anderlecht
Voor Anderlecht was 25 september een dag om heel snel te vergeten. 's Ochtends werd het nieuws onthuld dat Olivier Deschacht genoemd werd in een gokschandaal. Daarover hebben we het laatste zeker nog niet gehoord. Het echte drama kwam echter in de avond, met een absolute wanprestatie tegen Westerlo.

Tegen Westerlo, dat voorlopig de slechtste verdediging in de Jupiler Pro League heeft, kwam Anderlecht bijna niet aan kansen. De troepen van René Weiler speelden traag en inspiratieloos. Topaanwinst Nicolae Stanciu was tekenend voor de onmacht. Hij moest op een voor hem heel ongewone positie staan, vaak vlak voor de verdediging. Dat leidde vooral tot kansloze schoten vanop meer dan dertig meter, het publiek kreeg het zowaar op zijn heupen. Het lijkt nu wel duidelijk dat Stanciu net achter de diepe spits moet staan om een meerwaarde te bieden. Wel opvallend: zelfs als zes strooide Stanciu met de heerlijke passes. Regelmatig opende hij in één tijd erg fraai, maar had dan telkens de pech dat zijn ploegmakkers er niets van bakten. 

Versmachtende druk op de coaches
Een coach in de Jupiler Pro League heeft maar een beperkte houdbaarheidsdatum, zelfs als het een grote naam is. Bij Lokeren wordt de grond heet onder de voeten van Georges Leekens. De ex-bondscoach kon tegen Waasland-Beveren weer niet winnen. Op de Freethiel werd het 1-1. Zeker geen blamage voor Lokeren tegen een team met een goede thuisreputatie, maar is het genoeg?

We zien het ook in Moeskroen bij Glen De Boeck en eerder bij Standard en Yannick Ferrera. Waarom een trainer in het zadel houden die weet dat hij bij de eerstvolgende zware nederlaag op de keien wordt gezet. Het is niet motiverend voor de coach en al zeker niet voor de spelers. Een coach die ter discussie staat heeft bitter weinig voordelen voor de club.

De twee gezichten van Genk
Het thuisvoordeel is natuurlijk nooit te onderschatten bij een topclub, maar het verschil tussen Genk uit en thuis is werkelijk schrijnend. Op de vorige speeldag kreeg Genk nog een applaus voor de nederlaag tegen Anderlecht. Genk bleef met lege handen achter, maar speelde wel veruit zijn beste wedstrijd van het seizoen. Anderlecht werd helemaal zoekgespeeld, alleen het scorebord vertelde een ander verhaal.

Alejandro Pozuelo was geschorst tegen KV Kortrijk, maar dat kan niet de enige reden zijn van het belabberde spel. Plots legde Genk helemaal geen combinaties meer op de mat, en in de verdediging zagen we de ene verkeerde bal na de andere. Het is alsof de Genkenaars al hun talent verliezen van zodra ze op een bus stappen. Een euvel dat overwonnen moet worden als het wil gaan voor de hoogste plaatsen.