De analyse: Shakhtar Donetsk, verrassende naam in de EL-poulefase

De analyse: Shakhtar Donetsk, verrassende naam in de EL-poulefase

26-08-2016 15:30

AA Gent kreeg een pittige loting voor de groepsfase van de Europa League. De Buffalo's kregen met Shakhtar Donetsk een zeer zware tegenstander uit pot 1. VoetbalPrimeur.be neemt de Oekraïense topclub vast onder de loep!

Gent gaat niet op verplaatsing naar Donetsk. Vanwege de politieke situatie in het land speelt Shakhtar de thuiswedstrijd voorlopig in Lviv. De ploeg lijkt het thuisvoordeel niet te missen, want voorlopig zijn de resultaten nog uitstekend. De club werd echter in de derde voorronde van de Champions League verrassend uitgeschakeld door het Zwitserse Young Boys Bern. Shakhtar ontbrak 16(!) jaar geleden voor het laatst in het kampioenenbal.

Coach: Paulo Fonseca
Stadion: Arena Lviv (capaciteit: 34.915)

Sterktes:
Shakhtar Donetsk heeft altijd de beschikking gehad over goede Brazilianen. De toptalenten werden vaak al op jonge leeftijd uit Zuid-Amerika gehaald, waarna ze zich bij Oekraïners konden ontwikkelen. De Braziliaanse spelers zijn ongelooflijk technisch en koppelen die balvaardigheid ook nog eens aan snelheid. Het is daarom voor AA Gent vooral oppassen voor levensgevaarlijke counters. Het elftal beschikt daarnaast over een perfecte mix van talent en ervaring. 

Sterspeler:
Het is vooral uitkijken naar Bernard, één van de Brazilianen. De 23-jarige dribbelaar werd in 2013 voor liefst 25 miljoen euro overgenomen van Atlético Mineiro, de club waar hij opgroeide. Bernard is 1m68, maar zeer behendig. Hij speelde al vijftien interlands voor Brazilië, waarvoor hij ook op het WK 2014 actief was. Shakhtar hoopt dat hij in de voetsporen kan treden van de vertrokken sterspeler Alex Teixeira. Verder zijn de aanvallers Marlos, Eduardo (ex-Arsenal) sterkhouders. Darijo Srna, de Kroatische rechtsachter, speelt al sinds 2013 voor de club en is uiteraard een bekende naam.

De zwaktes:
Doelman Andriy Pyatov is met zijn 32 jaar enorm ervaren. De keeper, die in 2007 naar de club werd gehaald, heeft ook al 67 interlands voor Oekraïne achter zijn naam staan. Pyatov is echter geen betrouwbare doelman. Hij maakt regelmatig een blunder en lijkt de achilleshiel van de ploeg. Pyatov was de afgelopen seizoen daarom niet altijd de eerste keus, maar heeft nu toch weer de concurrentiestrijd gewonnen. Een foutje ligt echter bij hem altijd op de loer.

Verleden in de Europa League:
Zoals gezegd was Shakhtar een gevestigde naam in de Champions League. De club haalde in 2010/2011 de kwartfinale, maar verder was een plaats bij de laatste 16 vaak het hoogst haalbare. De Oekraïners moesten vaak genoegen nemen met een derde plek in de poule, waarna het Europese avontuur na de winter verder ging in de Europa League.

Dat gebeurde ook in het seizoen 2008/2009. Shakhtar werd derde in een poule met FC Barcelona, Sporting Lissabon en FC Basel. Het werd uiteindelijk toch nog een topseizoen, want de ploeg bereikte de finale van de UEFA Cup (voorganger Europa League). Shakhtar won de beker door het Duitse Werder Bremen in de eindstrijd met 2-1 te verslaan. Het was het hoogtepunt uit de clubgeschiedenis. Vorig jaar kwam de ploeg tot de halve finale, waarin uiteindelijke winnaar Sevilla te sterk was.

Verleden met AA Gent:
Het worden de eerste ontmoetingen tussen beide ploegen. Shakhtar speelde in het verleden al wel tegen Anderlecht en Club Brugge. Anderlecht werd vorig jaar in de achtste finales van de Europa League twee keer verslagen: 3-1 en 1-0. Club Brugge was liefst acht keer de tegenstander. Club Brugge won één duel, speelde vijf keer gelijk en verloor vier keer. Onze clubs hebben het dus altijd lastig tegen deze Europese subtopper.

Prognose:
Shakhtar is de favoriet om deze poule te winnen. AA Gent gaat naar verwachting met Sporting Braga strijden om plaats twee. De Buffalo's kunnen echter mogelijk weer voor een verrassing zorgen. De ploeg van Hein Vanhaezebrouck zorgde in de Champions League voor een stunt door naar de laatste 16 door te gaan. AA Gent hield zich tijdens het CL-debuut uitstekend staande tegen Valencia, Zenit Sint-Petersburg, Olympique Lyon en VfL Wolfsburg. Shakhtar Donetsk hoort in die categorie thuis. Young Boys Bern toonde bovendien al aan dat winnen zeker niet onmogelijk is.