Nieuwe ingrijpende maatregel van FIFA heeft weinig effect op Belgische clubs
TPO zal weinig effect hebben in België

Nieuwe ingrijpende maatregel van FIFA heeft weinig effect op Belgische clubs

19-12-2014 22:35

De FIFA bekrachtigde vrijdag de beslissing waarin third party ownerships vanaf 1 mei 2015 verboden worden. Dit is een regeling waarbij voetballers niet geheel eigendom zijn van een club, maar ook van een investeringsgroep.

Volgens Dirk Degraen, ex makelaar en voormalig algemeen directeur van Racing Genk, legt uit wat het nu eigenlijk is. "Het is eigenlijk vrij eenvoudig. TPO wil zeggen dat de economische rechten, de zogenoemde transferrechten, voor een stuk eigendom zijn van een andere partij dan de club. Dat is een systeem dat bij ons niet zoveel gebruikt wordt, maar wel vaak in Latijns-Amerika en in zuiderse landen als Portugal", vertelt Degraen aan Sporza.

"Ik begrijp dat veel mensen vragen hebben bij TPO, want vaak is het toch de bedoeling om winst te maken. Maar we weten ook dat heel veel clubs daar wel beter van geworden zijn, met name de Portugese clubs. Misschien staan ze net dankzij het systeem wel hoger op de rangschikking. Dat is een keuze van die clubs. De afschaffing van TPO zal vooral invloed hebben op die clubs die er veel gebruik van maakten. In België zijn er dat niet zoveel”, vertelt hij.