Oranje-gekte compleet: Jezus en Amhali vervroegd, werknemers willen van dienst af

Oranje-gekte compleet: Voorstellingen vervroegd, werknemers willen van dienst af

9 juli om 10:35

Nederland is compleet in de ban van Oranje. Door het hele land proberen werknemers van hun avonddienst af te komen om woensdag de halve finale tegen Engeland te kunnen zien. Sommige evenementen beginnen zelfs eerder, terwijl anderen vrezen voor de opkomst. De Oranje-gekte is compleet losgebarsten. 

"We hebben al wat afmeldingen per mail binnen", vertelt de organisatie van een sportevenement op de Utrechtse heuvelrug aan het Algemeen Dagblad. "De 15 kilometer estafette begint om 19:45 uur, dus dat is wel dicht tegen het begin van de halve finale aan. Het evenement gaat in ieder geval wel door, want het is belangrijk dat mensen kunnen blijven sporten. Daarna ruimen we snel op, zodat we de tweede helft nog kunnen zien."

Om totale leegloop te voorkomen, begint de voorstelling Jesus Christ Superstar eerder dan normaal, net als de theatervoorstelling van Najib Amhali in Amsterdam. Verschillende gemeenteraden hebben bovendien aangegeven eerder te beginnen met vergaderen. 'Ze hopen dat niemand zo lang aan het woord is dat de bijeenkomst tot na 21.00 uur doorgaat', valt er te lezen.

Voetballiefhebbende machinisten die woensdagavond geen vervanging kunnen regelen, hebben pech. "Als machinist is er geen manier om de wedstrijd te volgen", vertelt een machinist van Arriva. "Je kunt niet op je telefoon gaan kijken, maar ook op de radio luisteren is er niet bij. Je moet volle focus op je werk hebben, je bent verantwoordelijk voor al die mensen in de trein."

Werknemers van United Pet Food in Coevorden hebben wel geluk. Zij mogen het werk neerleggen om de halve finale te kijken. "We werken hier normaal in ploegendienst 24 uur per dag, maar de baas heeft een groot scherm neergezet in een vergaderruimte, zodat iedereen kan kijken, dat is heel fijn."

Nederland - Engeland begint woensdag om 21.00 uur. De wedstrijd wordt gespeeld in Dortmund.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.