Oranje verslaat Turkije en staat in halve finale EK

Oranje zorgt voor comeback tegen Turkije en stoot door naar halve finale

6 juli om 22:54

Het Nederlands elftal staat na een voetbalgevecht met Turkije in de halve finale van het EK. Stefan de Vrij en Cody Gakpo zorgden voor de comeback van Oranje in Berlijn: 2-1. Woensdag wacht een clash met Engeland.

De start van Nederland was hoopgevend. Al na één minuut was Memphis Depay kansrijk, maar zijn schot vloog hoog over. Het Nederlands elftal was in de openingsfase dominant en Turkije werd bij de keel gegrepen. De vliegende start kreeg alleen geen vervolg. Oranje zakte steeds verder terug. De Turken namen het initiatief over en meldde zich meer en meer voor het doel van Bart Verbruggen.

Uiteindelijk leidde een curieus moment van Denzel Dumfries de 0-1 in. De rechtsback had niet in de gaten dat Nathan Aké de bal het laatst had geraakt en liet de bal over de achterlijn lopen. De hoekschop werd in eerste instantie weggewerkt, maar Arda Güler bracht opnieuw in. Zijn voorzet ging aan iedereen voorbij, inclusief Verbruggen, en werd binnengekopt door Samet Akaydin.

Arda Güler zorgde in de tweede helft voor het eerste gevaa, maar Turkije trok zich weliswaar steeds verder terug. Toch was het niet het laatste hachelijke moment. Het liep opnieuw met een sisser af, nadat Verbruggen enige moeite had met een schot van Kenan Yildiz. Weghorst voorkwam dat de rebound werd benut.

De comeback
Desondanks drong Oranje aan het kreeg na zeventig minuten loon naar werken. Stefan de Vrij knikte heerlijk raak uit een voorzet van Memphis. Voor de verdediger was het zijn vierde interlandgoal en zijn eerste sinds 2015. Oranje rook bloed en kwam al snel op voorsprong. Cody Gakpo voltooide de Nederlandse comeback met alweer zijn vierde treffer dit toernooi.

Oranje was zodoende nog een kwartier verwijderd van de halve finale. De spanning was om te snijden in het Olympiastadion. Micky van de Ven haalde zelfs een bal van de lijn, terwijl De Vrij een Turks schot wist te blokken en Tosun in het zijnet kopte. Ook Verbruggen voorkwam de 2-2 met een geweldige reflex. 

Nederland sloeg een zucht van verlichting en mag zich opmaken voor de ontmoeting met Engeland, dat eerder op de avond na strafschoppen won van Zwitserland. In Dortmund hoopt Oranje zich woensdag te plaatsen voor de eindstrijd. De andere halve finale gaat tussen Spanje en Frankrijk.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.