Engelse media belonen 'starboy' Saka met een 10

Engelse media vol lof over 'starboy' Saka: 'Dit was verlossing'

6 juli om 22:10

De Engelse media zijn lyrisch over één uitblinker na de moeizame overwinning op Zwitserland in de kwartfinale van het EK. Dat uitgerekend Bukayo Saka The Three Lions bij de hand nam, kan op veel waardering rekenen.

'Spot Kings', kopt The Sun, dat spreekt van een thriller. 'Engeland heeft sinds de eerste helft van de openingswedstrijd tegen Servië niet bijzonder goed gespeeld, maar heeft de derde halve finale in vier deelnames bereikt. Engeland was al wel beter dan tegen Slowakije, maar nog altijd veel te passief en statisch. Pas na de 0-1 speelden ze ineens alsof er raketten in hun achterste waren gestoken.' In de verlenging hield dat niet lang stand: daarin oogde Engeland 'afgemat'.

The Sun steekt de loftrompet over doelpuntenmaker Bukayo Saka, die een 8 krijgt in het spelersrapport. 'Hij was de hele wedstrijd de gevaarlijkste aanvaller en redde Engeland met de gelijkmaker in de tachtigste minuut.' Harry Kane komt er het slechtst vanaf met een 4. 'Dit systeem past gewoon niet bij hem. Hij heeft lopers nodig, maar het lijkt er niet op dat hij ze gaat krijgen.'

The Daily Mail komt met een lofzang voor Saka. 'We moeten het over Bukayo Saka hebben, wat een prestatie. Voordat de strafschoppenserie begon, was hij veruit de beste speler van Engeland vanavond. Hij bleef maar pushen, en pushen, terwijl andere spelers doodsbang leken, en hij maakte het doelpunt dat Engeland in leven hield. En dan de strafschoppenserie. We weten allemaal dat hij vandaag ongetwijfeld aan zijn gemiste doelpunt in de finale van het EK 2020 zou hebben gedacht. Hij wilde die avond goedmaken en hij deed dat met verve. Je moet het karakter dat hij toonde prijzen. Ongelooflijke mentale kracht.'

Een 10 voor 'starboy' Saka

Ook Sky Sports zag 'starboy' Saka 'met kop en schouders boven de rest uitsteken'. Van de omroep krijgt de Arsenal-aanvaller zelfs een 10. 'Michel Aebischer werd in de eerste helft al vijf keer voorbij gedribbeld. Saka verscheurde hem in de één-tegen-één. Dit was de Saka die we wekelijks bij Arsenal zien, gekenmerkt door zijn super-coole doelpunt en geweldige penalty in de shoot-out. Dit was verlossing. Een voorstelling voor de eeuwigheid.'

Dat Engeland na strafschoppen won, krijgt veel aandacht. 'Engeland heeft een penalty shoot-out gewonnen. Herhaal: Engeland heeft een penalty shoot-out gewonnen', schrijft The Telegraph. 'Het verdrijft niet helemaal de demonen van de nederlaag tegen Italië drie jaar geleden, maar het land doet het ervoor. Het was ook een zoet moment van verlossing voor Saka, die in 2021 had gemist. De andere held? Dat is doelman Jordan Pickford, die de eerste Zwitserse penalty van Akanji keerde. En dus gaat Engeland woensdag naar Dortmund en gaat deze meest merkwaardige campagne verder.'

Het spel was immers weer niet om over naar huis te schrijven. 'Opnieuw was Southgate seconden verwijderd van het einde van zijn tijd als bondscoach – het zou over en uit voor hem zijn geweest – maar hij vecht verder. Hij is meer reactief dan proactief, maar hij gaat door. Geef de man wat krediet. Hij heeft ongelooflijke reserves aan veerkracht en geeft dat door aan zijn team.'

In de halve finale neemt Engeland het op tegen de winnaar van het duel tussen Oranje en Turkije.