Man City en Girona CL in

UEFA beslist over 'multi-clubeigendom'-probleem, goed nieuws voor Doku en Dupé

5 juli om 20:45

Manchester City en Girona kunnen komend seizoen 'gewoon' allebei in de Champions League uitkomen. Hetzelfde geldt voor Manchester United en OGC Nice in de Europa League. Volgens de UEFA worden er geen regels overtreden door de clubs.

Zowel Manchester City als Girona hebben de City Football Group als eigenaar. Beide clubs plaatsten zich voor de Champions League, waardoor er onduidelijkheid ontstond over de deelname. Clubs met dezelfde eigenaren mogen namelijk niet zomaar allebei aan hetzelfde toernooi meedoen. Dezelfde onduidelijkheid ontstond toen Manchester United en OGC Nice zich allebei voor de Europa League plaatsten. Bij beide clubs zwaait INEOS het scepter.

De UEFA heeft de situaties onderzocht en besloten dat alle clubs 'gewoon' mee kunnen doen aan de Europese clubtoernooien. Het is een gevolg van 'de implementatie van belangrijke veranderingen door de betrokken investeerders in Girona en Nice'. De clubs konden door die veranderingen aantonen dat de voldeden aan de regels van de UEFA omtrent multi-clubeigendom.

"Niemand mag tegelijkertijd, direct of indirect, in welke hoedanigheid dan ook betrokken zijn bij het management, de administratie en/of sportprestaties van meer dan één club die deelneemt aan een UEFA-clubcompetitie", maakt de UEFA duidelijk. De betrokken investeerders hebben hun aandelen in Girona en Nice overgedragen aan onafhankelijke 'trustees' via een structuur die is opgezet onder toezicht van de Eerste Kamer van de Club Financial Control Body van de UEFA.

Bovendien zijn Manchester City-Girona en Manchester United-Nice overeengekomen om van juli 2024 tot september 2025 geen spelers aan elkaar over te dragen, met uitzondering van reeds bestaande transferovereenkomsten die al eerder waren gesloten. De clubs zullen ook geen gezamenlijke scouting- of spelersdatabase gebruiken. Vanaf 1 juli 2025 worden de aandelen in Girona en Nice terug overgedragen aan de investeerders die nu hun aandelen hebben overgedragen.

Dit betekent goed nieuws voor onder meer Kevin De Bruyne (Man City), Jérémy Doku (Man City), Maxim Dupé (OGC Nice), Terem Moffi (OGC Nice), Dante (OGC Nice) en co. Allen kunnen komend seizoen 'gewoon' in Europa uitkomen met hun club.