Verbruggen (ex-RSCA) over werken met zijn mental coach

Verbruggen ex-(RSCA): 'Keeper altijd supergoed of superslecht, zit niks tussenin'

24 juni om 23:44

Bart Verbruggen, de voormalige doelman van RSC Anderlecht, werkt al sinds zijn vijftiende jaar met een mental coach. Verbruggen wil koste wat kost voorkomen dat hij in fouten blijft hangen en dus praat hij ook op het EK met zijn mentale klankbord.

"Pim van Lamoen. Van nature is dat een prestatiecoach en hij helpt me enorm veel", noemt Verbruggen de naam van zijn mentale coach bij Voetbal International. "De keeperspost is een mentale positie. Het gevoel dat je meeneemt het veld op kan bepalend zijn in de acties die je in een split second moet maken. Met Pim analyseer ik hoe ik me in wedstrijden voelde en waarom ik me zo voelde. Dan moet je gewoon heel eerlijk naar jezelf zijn."

Volgens Verbruggen kan het keepersvak soms inderdaad een mentaal spel zijn. "Als keeper balanceer je op de rand van supergoed of superslecht. Daar zit meestal niks tussenin. Dat is de uitdaging en het onderdeel van het spel waarnaar ik nieuwsgierig ben: hoe je dat telkens weer kan verbeteren. Als je een fout maakt en daarin blijft hangen, is de kans groot dat er een tweede fout achteraan komt. Als je er níét in blijft hangen, is de kans groot dat het daarbij blijft."

De oorsprong van de samenwerking tussen Verbruggen en Van Lamoen is te vinden in de tijd dat de keeper nog bij NAC zat. "Ik zat in de jeugd van NAC op de bank. Daar had ik het heel moeilijk mee. Mijn reactie was dat ik nog meer en harder ging trainen. In mijn hoofd was dat de enige manier. Daardoor zat ik mezelf op een gegeven moment in de weg. Toen is mijn moeder op internet gaan zoeken naar een mental coach."