VP's clubrapport: Cercle Brugge

VP’s clubrapport: Muslic’ pressingsmachine pletwalste zich naar historische vierde plek

7 juni om 15:00

De Jupiler Pro League editie 2023-2024 heeft al haar geheimen prijsgegeven. Voor de meesten lonkt een welverdiende vakantie, waar ze zich uitgebreid kunnen verdiepen in de clubrapporten van VoetbalPrimeur.be. Van laag naar hoog in de stand krijgen de verschillende JPL-clubs een beoordeling. Hieronder aan de beurt: Cercle Brugge.

Stand na reguliere competitie: 5e
Stand na Play-Offs: 4e
Balans: 17W – 9G – 14V
Topschutter: Kevin Denkey (27)
Assistenkoning: Félix Lemarechal en Alan Minda (allebei 6)
Aantal clean sheets: 12

De prestaties in een notendop
Brussel lanceerde tien maanden lang een hardnekkig offensief, maar als puntje bij paaltje kwam, bestendigde Brugge haar eretitel als Belgische voetbalhoofdstad. Anders dan gebruikelijk kwam die verdienste niet enkel het blauw-zwarte gedeelte toe. Ook zij die groen boven blauw verkiezen, mogen zich trots op de borst kloppen. Cercle in de top-vier, de geschiedenisboeken wijzen uit dat het een unieke prestatie is. Op dat ene wonderjaar onder Glen De Boeck na was het al ruim een eeuw geleden.

Komt er nog eens bij dat Cercle die plek niet gestolen heeft. Integendeel, de ploeg van Miron Muslic charmeerde Jan en alleman. Akkoord, af en toe heb je het gevoel naar een spelletje pottekestamp te kijken, maar die verticaliteit en voortdurende hoge press maakten De Vereniging één van de opwindendste teams om te volgen. Stilvallen was er nooit bij, zelfs niet in de nerveuze strijd om de Play-Off-tickets. Als je een Gouden Stier in je rangen hebt die er liefst 27 (!) binnen jaagt, helpt dat natuurlijk ook een handje.

Nog niet zo lang geleden was Cercle een terugkerende degradatiekandidaat, anno 2024 een subtopper met herkenbare visie, gedragen door jeugdig talent. Dan moet er wel een vakman aan het roer staan. Alles kan altijd beter, maar hiervan genieten is de boodschap. En toch … Ei zo na snoepte Cercle op de slotspeeldag de titel nog af van de grote broer. Dat was de zoetste kers op de al overheerlijke taart geweest!

Mooiste zege: op KAA Gent (1-2)
Pijnlijkste nederlaag: thuis tegen KV Mechelen (2-3)

Het transferhuiswerk
De laatste jaren heeft Cercle een duidelijk beleid uitgebouwd. Het screent op tieners en prille twintigers die vooral fysiek een streepje voor hebben. Uithoudingsvermogen, kracht en snelheid zijn sleutelwoorden bij de scoutingsopdrachten. Komen daar ook nog eens goede voetjes bij, zoals in het geval van Félix Lemarchand, Alan Minda of Nazinho, dan is dat mooi meegenomen. De banden met AS Monaco zijn nog intact, maar worden minder aangehaald dan pakweg vijf jaar geleden. Voor de verdere opvulling rekent Cercle op de lokale jeugdwerking. Houden zo!

De trainer(s)
Zonder haar grote inspirator had Cercle nooit ofte nimmer van deze successen mogen proeven. Bij geen trainer in de hoogste klasse verpersoonlijkt het spel op de grasmat zo hard het eigen karakter. Net als Muslic zelf is zijn elftal 40 wedstrijden lang energiek, optimistisch, ambitieus en dapper geweest. Zowel langs de zijlijn als in interviews valt er geen kwaad woord over hem te zeggen. 

Daar vloeit binnenkort een kans bij een (Belgische) topclub uit voort, zou je denken. Niettemin werden daar al meermaals enkele kanttekening bij geplaatst. Valt zijn sturm-und-drang wel te rijmen met de vereisten aan de top? En zou Muslic het ook kunnen met wat oudere, meer gearriveerde vedetten? De beste manier om het antwoord te zoeken, is het gewoon proberen.

Lessen om mee te nemen naar volgend seizoen
Met of zonder Denkey en vooral Muslic, dat zal deze zomer het scharnierpunt worden. Voorlopig lijkt het eerder dat tweede pad te zullen zijn. Als dat zo geschiedt, moet het bestuur dan op zoek naar iemand met dezelfde visie of wordt alles beter over een heel andere boeg gegooid? Niet eenvoudig. Hoe dan ook ligt er in juli en augustus al een prachtige uitdaging in het verschiet: voor het eerst de groepsfase van een Europese beker halen, of dat nu in de Europa of de Conference League is. Twee voorrondes moet Cercle daarvoor overleven. Ook buiten onze landsgrenzen zal Groen-Zwart een vervelende tegenstander vormen.