VP 11: zestal uit Brugge, Union met z'n tweetjes

VP 11: zes basiskrachten komen uit Brugge, Union met z'n tweetjes en Koita is uitzondering

5 juni om 22:09
Laatste update: 5 juni om 22:09

De transitie tussen de Jupiler Pro League en Euro 2024 is volop aan de gang. VoetbalPrimeur.be rondt onze nationale competitie graag af met het beste elftal van het afgelopen seizoen. De voorbije dagen is onze redactie samen met jullie, de lezers van VP.be, op zoek gegaan naar de uitblinkers per positie. Die zoektocht heeft een VP 11 opgeleverd om bij te likkebaarden!

Het uitgangspunt van de stemming was als volgt: VP's elftal treedt aan in een 4-3-3 en de gelukkigen worden verkozen op basis van het stemgedrag van onze lezers én onze redacteurs. Elke van die twee groepen telt voor vijftig procent van de punten. Daardoor zijn de geselecteerden in VP 11 niet per se de spelers die de meeste stemmen hebben verzameld in de poll.

Epicentrum Brugge
Hoewel RSC Anderlecht en Union Saint-Gilloise lang mee streden, vond er toch opnieuw een machtsverschuiving richting Brugge plaats. Club katapulteerde zich vanuit een verloren positie nog richting de oppergaai, maar ook de groen-zwarte buren hadden reden tot juichen. De vierde plek in de eindafrekening mag gerust historisch genoemd worden. Met uitzondering van de campagne 2007-2008, toen onder Glen De Boeck, was het immers al van ... 1933 geleden dat Cercle nog eens de top-vier haalde. 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste spelers uit VP 11 hun brood verdienen in Brugge. Sterker nog: zes van de elf basiskrachten komen uit voor Club of Cercle. En dan zit Hans Vanaken daar nog niet eens bij! De tweevoudige Gouden Schoen haalde de basis nét niet, maar zit samen met twee ploegmaats op de bank. De West-Vlaamse hoofdstad levert ook nog eens de trainer af. Miron Muslic belandde in de poll in een nek-aan-nek-race met de onverwachte kampioenenmaker van Blauw-Zwart, maar op basis van de resultaten bij onze redactie moest Nicky Hayen de duimen leggen. Hoe dan ook mogen beide vlaggen uit in Brugge!

Eén vreemde eend in de bijt
Naast de Brugse gezichten waren de plaatsjes duur. Ook Union Saint-Gilloise, dat drie kwart van de competitie domineerde, kan uiteraard niet ontbreken. Met Alessio Castro-Montes en Cameron Puertas hebben twee klasbakken de schifting overleefd. Verder is er nog ruimte voor een herboren Jan Vertonghen (RSC Anderlecht), de metronoom Julien De Sart (KAA Gent) en ... Aboubakary Koita. De sensatie van Sint-Truiden is de enige geselecteerde die met zijn club géén Europees voetbal kon afdwingen. Dat neemt niet weg dat zijn flitsende dribbels en snoeiharde schoten de VP 11 erg van pas zullen komen.

Bankzitters: Vandevoordt, Sabbe, Watanabe, Heynen, Vanaken, Dreyer, Thiago