Onderzoek naar fraude bij Ballon d'Or-winst Messi

'Franse justitie onderzoekt naar mogelijke fraude bij Ballon d'Or-winst Messi'

7 januari om 13:40
Laatste update: 7 januari om 13:41

In Frankrijk loopt een onderzoek naar mogelijke fraude door Paris Saint-Germain bij de Ballon d'Or-verkiezing van 2021. In dat jaar won Lionel Messi de meest prestigieuze voetbalprijs, een uitverkiezing die stof deed opwaaien. 

De kwaliteitskrant Le Monde meldt dat de Ballon d'Or-winst van Messi onderdeel is van een grootschalig juridisch onderzoek, dat al sinds 2022 naar PSG loopt. Het onderzoek werd aanvankelijk ingezet om de mogelijke belastingontduiking bij de transfer van Neymar uit te pluizen. De Parijzenaren zouden daarbij hulp hebben gekregen van Gerald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse Zaken. 

Tijdens het onderzoek stuitte het OM op andere mogelijke frauduleuze zaken, waaronder dus de Gouden Bal die Messi ontving. Pascal Ferré, toenmalig hoofdredacteur van France Football en tevens organisator van de verkiezing, zou cadeaus hebben ontvangen van PSG. Jean-Martial Ribes, destijds directeur communicatie bij PSG, werd eind december nog aangeklaagd wegens 'corruptie en beïnvloed'. Hij zou mensen beïnvloed hebben om Messi de Gouden Bal te laten winnen. Zo zou hij bijvoorbeeld de reis en het verblijf voor Ferré hebben betaald naar het WK voor clubteams in Qatar. 

De winst van Messi zorgde voor de nodige ophef, omdat Robert Lewandowski in datzelfde jaar voor een record zorgde bij Bayern München, door maar liefst 58 keer te scoren. Messi had daarentegen een moeizaam jaar bij PSG, waar hij in zijn eerste maanden slechts één doelpunt maakte. De Poolse spits leek dan ook lange tijd favoriet voor de winst. 

NIEUW: Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.