Acht mogelijke opvolgers voor Deila bij Standard

VP schiet Standard te hulp: acht mogelijke opvolgers na abrupt vertrek van Deila

25 mei 2023 om 18:00
Laatste update: 29 mei 2023 om 21:23

Standard Luik blijft verweesd achter, nu Ronny Deila ervoor gekozen heeft om zijn loopbaan te vervolgen bij Club Brugge. Veel tijd om te rouwen is er echter niet, want het nieuwe seizoen klopt al aan de deur. VoetbalPrimeur.be geeft een eerste voorzet en stelt acht mogelijke nieuwe trainers voor. Het is een gezonde mix van Belgische bekenden en gerenommeerde namen uit de portefeuille van 777 Partners geworden.

Alexander Blessin (zonder club)
Als nobele onbekende liet de Duitser een verpletterende indruk na tijdens zijn kortstondige verblijf in ons land. In anderhalf jaar aan de kust transformeerde hij KV Oostende van kleurloos vogeltje tot spectaculaire Gegenpress-machine. De neergang die de club na zijn vertrek doormaakte, onderstreept zijn kwaliteiten des te meer. Een knappe transfer naar Genoa draaide uit op verdeeld succes. Blessin drukte er zeker zijn stempel, behaalde ook resultaten, maar wist de Liguriërs net niet te behoeden voor degradatie. In december vorig jaar kostte de fikse druk in de Serie B hem de kop, hoewel Genoa toen nog steeds meestreed om promotie. Onder opvolger Alberto Gilardino zit die er ook aan te komen. Belangrijk detail: ook Genoa is eigenaar van 777 Partners. Het telefoonnummer van Blessin zal dus wel ergens in de administratie zitten …

Jonas De Roeck (KVC Westerlo)
Na een overtuigend titelparcours op het tweede niveau bevestigde De Roeck al het goede wat over hem verteld werd. Ervaring in de JPL had hij uiteraard al, niet alleen uit zijn spelerscarrière, maar ook als trainer van Sint-Truiden in 2017-2018. Toen deed hij het al erg naar behoren. Zijn periode als assistent bij RSC Anderlecht heeft zijn bagage merkelijk verrijkt. Nu lijkt De Roeck klaar om de Belgische trainershemel te bestormen, weliswaar op zijn eigen tempo. Het is dan ook de vraag of hij er zelf voor open zou staan om de Stille Kempen nu al in te ruilen voor het Vurige Luik.

Vincenzo Montella (Adana Demirspor)
Een naam als een klok in de laars, maar evenzeer buiten de Italiaanse grenzen. Als volbloed goalgetter dreef Montella menig doelman tot wanhoop. Nu zoekt de 48-jarige Italiaan al ruim tien jaar naar de weg als coach. Met vallen en opstaan, zullen we maar zeggen. Met AS Roma beet hij meteen de spits af bij één van de broeierigst mogelijke werkgevers. Ook nadien vulde zijn cv zich aan met enkele ronkende namen, AC Milan, Fiorentina en Sevilla bijvoorbeeld. Enkel bij La Viola kon Montella voor langere tijd overtuigen. Nu ja, tegenwoordig lukt dat ook best aardig in Turkije, in die mate zelfs dat Fenerbahçe fel aan de mouw trok. Recent verklaarde de voorzitter van Demirspor dat het de betrachting is om hun leidsman ook volgend seizoen nog aan boord te houden. Maar wat als 777 Partners haar contactenboekje nog eens aanspreekt?

Miron Muslic (Cercle Brugge)
Eén van vele jonge trainers die een verfrissende indruk heeft nagelaten tijdens deze JPL-campagne. Na de opvolging van Dominik Thalhammer werd snel duidelijk dat niet de Oostenrijker, maar deze Muslic het meesterbrein was/is achter het hyperactieve, versmachtende voetbal van De Vereniging. Daarnaast beschikt hij over een resem andere troeven: hoog energiepeil, verzorgd uiterlijk en altijd recht voor de raap in zijn interviews, zonder daarbij te schofferen. Hier en daar rees wel de vraag of zijn tactische mayonaise ook bij een topclub zou kunnen pakken. Wordt Standard zijn laboratorium?

Ricardo Sa Pinto (Esteghlal FC)
Deze naam doet een belletje rinkelen op Sclessin, aangezien hij er in het verleden al aan de slag was. Sommigen herinneren Sa Pinto zich waarschijnlijk vooral van zijn potsierlijke schwalbe langs de zijlijn in het Astridpark, maar zijn sportieve verwezenlijkingen mogen daarom niet onder de mat geveegd worden. Zo pakte Standard zijn laatste prijs, uit 2018 al weer, onder zijn bewind. Sa Pinto durfde tijdens wedstrijden regelmatig als een dolleman tekeer gaan. Zijn spelers zouden evenwel blootvoets over hete kolen lopen voor hem. Momenteel traint hij in Iran, maar daar valt zeker een mouw aan te passen.

Andriy Shevchenko (zonder club)
Nog zo’n gewezen vedette van het Europese voetbal. Als sluipschutter kende Sheva zijn gelijke niet, maar dat blijkt geen garantie te bieden op een geslaagde trainersloopbaan. In de hoedanigheid van Oekraïens bondscoach had hij evenveel tegen- als voorstanders. Nochtans mag je Shevchenko gerust een volksheld noemen. Bij Genoa, waar hij de voorganger was van Blessin, mocht hij amper elf duels in de dug-out zitten. Daar eindigde meteen ook zijn trainersverhaal, althans tot dusver. Aangezien ook hier de connectie met 777 Partners open en bloot ligt, zou Shevchenko een kanshebber kunnen zijn.

Edward Still (zonder club)
In de Oostkantons liep het niet bepaald van een leien dakje, maar bij Sporting Charleroi verdiende Still veel krediet. De immer rustige ‘youngster’ binnen het Belgische gilde toonde zich tactisch erg beslagen en welbespraakt in verscheidene talen. Die troefkaarten zouden zomaar tot succes kunnen leiden bij Standard. Wat in zijn nadeel spreekt, is zijn gebrek aan ervaring en het feit dat de redding bij KAS Eupen met de hakken over de sloot verliep. In onderling overleg werd vervolgens besloten om niet langer samen verder te gaan.

Marc Wilmots (zonder club)
Ruim een jaar na zijn ontslag bij Raja Casablanca heeft de gewezen bondscoach zich nog steeds niet op een nieuw avontuur gestort. Wie weet wachtte hij stiekem wel op deze kans? Wilmots liet er immers nooit twijfel over bestaan dat hij De Rouches een warm hart toedraagt. De waarden en normen van Das Kampfschwein stroken alvast volledig met het Standard-DNA. Qua profielomschrijving benadert hij Deila misschien nog wel het meest van alle genoemde kandidaten uit dit lijstje …