Schokkend verhaal over Zheyun Ye: Hij bedreigde het zoontje van Deman

Schokkend verhaal over Zheyun Ye: "Hij bedreigde het zoontje van Deman"

11-02-2016 08:17

De Chinees Zheyun Ye zorgde voor een zwarte bladzijde in de Belgische voetbalgeschiedenis. In 2005 was hij de spilfiguur van een groot gokschandaal, vooral Lierse werd zwaar getroffen. Materiaalman Valère Stevens, nu bij STVV, herinnert zich de sinistere man nog goed.

Ye kwam op de proppen als geldschieter voor het noodlijdende Lierse, en eerst leek hij een gewone zakenman. Zijn ware aard liet hij pas veel later zien. "Ik heb natuurlijk lang niet geweten wat er loos was. Tot de dag dat ik Ye het zoontje van keeperstrainer Patrick Deman zag bedreigen. Ye nam dat manneke onder ernstige bedreiging van het spelershome mee naar buiten. Om Deman, die blijkbaar wilde afhaken, onder druk te zetten. Akelig was dat", vertelt hij in Het Belang Van Limburg.

Voor Lauwers kwam die plotse ommekeer heel onverwacht. "Voordien was Ye voor mij een nette mens. Van een kledingzaak, zo werd mij verteld. Ik wist dat de club het financieel moeilijk had, hij was zogezegd een potentiële overnemer. Toen ik die taferelen met het zoontje van Deman zag, wist ik natuurlijk dat de zaken niet koosjer waren.”