Veel oefenduels achter gesloten deuren:

Voetbalfan kan nauwelijks nog naar oefenduels bijwonen: "Veiligheidsvereisten"

6 juli om 11:25
Laatste update: 6 juli om 11:35

Er bestaat haast niets mooier voor een voetbalfan dan op een warme zomerdag met een pintje in de hand aan de omheining naar zijn of haar lievelingsploeg te gaan kijken. De laatste jaren zijn die omstandigheden echter eerder uitzondering dan regel geworden. De meeste oefenduels van de Belgische profclubs vinden jammer genoeg achter gesloten deuren plaats. Veiligheid primeert, luidt de verklaring.

Voor trouwe fans worden de kansen om hun ploeg aan het werk te zien in de voorbereiding steeds schaarser. Ook bij KRC Genk is dat het geval. De Limburgers sparren zaterdagmiddag tegen Sporting Charleroi, maar aanwezigen zijn niet toegestaan. "De Voetbalwet legt ons als 1A-ploeg een heleboel veiligheidsvereisten op om wedstrijden met publiek te mogen organiseren", legt Iben Sempels, de persverantwoordelijke van Genk, de vinger op de wonde.

Pas wanneer de veiligheid helemaal gegarandeerd is, zijn toeschouwers welgekomen. "Zo moet er bijvoorbeeld een commandotoren zijn, is camerabewaking verplicht en moeten de supportersgroepen van beide ploegen gescheiden worden", somt Sempels op. In het stadion van de Belgische profclubs is dat uiteraard het geval. Daarom zijn galawedstrijden wél toegankelijk, zoals Genk op 20 juli tegen Lille OSC.

De meeste vriendschappelijke wedstrijden gaan echter door op het trainingscomplex of de jeugdacademie van de clubs. Daar valt eigenlijk niet aan die strenge veiligheidsvoorwaarden te voldoen. In het buitenland kan dat soms wel, maar dan moeten de fans daar wel tijd en centen voor over hebben.

Ontvang op je smartphone gratis als eerste het grote voetbalnieuws. Hoe? Volg het kanaal van VoetbalPrimeur.be op WhatsApp via deze link.