Club Brugge danst de sirtaki met ontplofte Tzolis

Club Brugge danst de sirtaki met Tzolis, oud doelwit dat ontplofte in Düsseldorf

5 juli om 12:30
Laatste update: 5 juli om 12:57

Ondanks stevig weerwerk van onder meer Sporting CP en FC Porto heeft Club Brugge de strijd om Christos Tzolis in haar voordeel beslecht. De Griek moet de landskampioen van verse aanvallende impulsen voorzien. Wat mogen de blauw-zwarte fans verwachten? VoetbalPrimeur.be schijnt licht over de nieuwste aanwinst.

Een filmpje met Tzolis in Club-truitje laat er geen twijfel over bestaan: de Griek is neergestreken in Brugge. Eindelijk, zou je denken, want voor hetzelfde geld had het sociale-media-team zo’n twee jaar geleden al een gelijkaardige post de wereld in kunnen sturen. In de zomer van 2022 flirtte Club Brugge namelijk al nadrukkelijk met het Griekse toptalent, weliswaar met het aanbod van een huurperiode. Toen hij de training van Norwich City liet schieten, leek de deal in kannen en kruiken. Totdat puntje bij paaltje kwam: FC Twente keek Tzolis net wat verleidelijker in de ogen en lokte hem naar Enschede.

Het leven zit echter vol tweede kansen. Twee jaar na datum komt de linksbuiten dan toch in West-Vlaanderen boeren. Mét de nodige adelbrieven. Als tiener stond Tzolis al te boek als één van de meest opwindende Griekse spelers om in de gaten te houden. Zijn profdebuut bij opleidingsclub PAOK werd dan ook met argusogen gevolgd. In zijn eerste volwaardige seizoen sloeg hij meteen gensters. Vijf bleek zijn geluksgetal: vijf doelpunten in de Griekse Super League, vijf in het Griekse bekertoernooi en als klap op de vuurpijl ook nog eens vijf in Europa. Het leverde hem verschillende Griekse records op. Zulke prestaties blijven in de Premier League nooit onopgemerkt. Norwich City was er als de kippen bij om Tzolis in huis te halen. Ook PAOK wreef zich in de handen dankzij de transfersom van 11,5 miljoen euro, want nooit eerder verkocht het een speler zo lucratief.

Lastig bevestigen
Tot daar leest zijn Griekse jongensroman hartverwarmend. Dat blijft niet duren, want nadien volgen enkele donkerdere hoofdstukken. Op z’n 22e heeft Tzolis namelijk al enkele woelige watertjes doorzwommen. De tocht over het Kanaal bleek, zoals voor zovelen, gigantisch uitdagend. Te groot, te snel, te vroeg. Tzolis kreeg zeker zijn kansen, vooral als invaller, maar zijn statistieken namen een fikse duik. In de moordende concurrentieslag van de Premier League moet je dat vroeg of laat bekopen. Norwich bewandelde het bekende Engelse pad: verhuren aan een club op het Europese vasteland. Niet Club Brugge, maar Twente ging tijdelijk met hem aan de haal. Het werd een maat voor niets. Na een half jaar riep Norwich die uitleenbeurt al een halt toe. 

We zeiden het al: het leven zit vol tweede kansen. Vorige zomer ging Norwich voor een nieuwe huurovereenkomst, ditmaal met Fortuna Düsseldorf. Het werd een schot in de roos. In de 2. Bundesliga vond Tzolis eindelijk het vertrouwen terug van die beginperiode bij PAOK. De Duitse statistici zullen het geweten hebben. Op een jaar tijd schoot de Griekse sensatie 24 keer raak. Daar voegde hij nog eens tien assists aan toe. Aan zijn hand zette Düsseldorf koers richting promotie, maar in de barrageduels met VFL Bochum liep het op dramatische wijze verkeerd af. Na een 0-3-zege op verplaatsing rekenden Tzolis en co zich al rijk. Vier dagen later volgde een nachtmerrie van jewelste: Bochum kopieerde die score en gaf het genadeschot in de strafschoppenreeks. Auwtch!

De heropleving
Geen Bundesliga dus, wat meteen ook een zware hypotheek plaatste op de toekomst van Tzolis bij de club. De uitblinker had ruimschoots aangetoond een stap voorwaarts te verdienen. Düsseldorf zag die wens in en passeerde zelf nog eens langs de kassa. Het lichtte de aankoopoptie bij Norwich ter waarde van 3,5 miljoen euro, om luttele dagen later bijna het dubbele bedrag overeen te komen met Club Brugge. Zo kreeg iedereen z’n zin. Ook Blauw-Zwart, aangezien de huidige marktwaarde van Tzolis (volgens Transfermarkt) op tien miljoen euro wordt geschat.

Club heeft een directe meerwaarde in huis gehaald aan een schappelijke prijs. Want vergis je niet, de voorbije jaren is de scouting hem op de voet blijven volgen. Tzolis beantwoordt immers volledig aan het profiel waar het Brugse hart naar hunkert: geen primadonna die louter teert op zijn techniek, maar een strijder die ook kan wroeten. De vijftienvoudige Griekse international zal in dat opzicht snel goede maatjes zijn met Michal Skoras, die zich de laatste maanden opwierp tot publiekslieveling. Een feestje waar wodka in overvloed vloeit en ijverig de sirtaki wordt gedanst, dat kan toch enkel inslaan als een bom?