Transferwerk voor de boeg: Club Brugge

Transferwerk voor de boeg: al vier (dure) nieuwkomers bij gekrenkt Club Brugge

5 juli 2023 om 13:00
Laatste update: 7 juli 2023 om 16:36

De maand juli is inmiddels aangevat, waardoor de mallemolen in transferland steeds sneller gaat draaien. Ook in de Jupiler Pro League wordt er volop gehandeld, bij de ene club al vlotter dan bij de andere. Met nog twee maanden onderhandelgeweld in aantocht maakt VoetbalPrimeur.be graag een eerste balans op. Welke profielen kunnen de Belgische topclubs nog gebruiken? Waar kunnen de fans zich nog aan verwachten? In deze aflevering: Club Brugge.

Versterkingen die al afgerond zijn
Na haar hoogconjunctuur van de laatste jaren kende Club Brugge een stevige terugval. In de Champions League werd nog geschiedenis geschreven, maar in eigen land profileerde de titelverdediger zich eigenlijk nooit als kanshebber op nieuw eremetaal. Ver beneden de standaarden, en dus is men uit op revanche! Begin juli heeft Club dan ook al enkele flinke transfers afgerond. Zoals stilaan de gewoonte is, gingen de scouts uitgebreid piepen bij de B-ploeg van FC Barcelona. Daar plukten ze aanvaller Victor Barberá weg. Dat verhaal doet denken aan Ferran Jutglá, al zou deze achttienjarige Spanjaard nog iets completer zijn.

Voor Barberá hoefde Club geen transfersom op te hoesten. In drie andere gevallen was dat wél het geval. Igor Thiago (Ludogorets), Michal Skoras (Lech Poznan) en Hugo Vetlesen (Bodo/Glimt) kostten samen zo’n 22 miljoen euro. Alle drie zijn ze nog jonge twintigers, die zich bij hun vorige club al bewezen hebben en in de toekomst nog een stap hogerop zouden moeten aankunnen. Reken daar nog de terugkeer van revelatie Maxim De Cuyper (KVC Westerlo) bij en dan oogt de versterking al aanzienlijk. Dat Bart Verhaeghe en co hun geldbuidel zo ver opentrokken met nog twee transfermaanden op de klok, bewijst enkel dat het Club menens is om haar plekje op de Belgische troon weer in te palmen.

Geruchten over andere nieuwkomers:
Zineddine Belaid (USM Alger), Charles De Ketelaere (AC Milan), Denso Kasius (AZ), Thomas Meunier (Borussia Dortmund), Louis Patris (OH Leuven), Simon Sohm (Parma), Luka Stojkovic (Dinamo Zagreb)

Waar ligt er nog werk op de plank?
Het Brugse openingsbombardement heeft zich vooral op aanvallende doelwitten gericht. Met succes, want met twee spitsen én een vleugelflitser lijkt de voorhoede al stevig aangedikt. Met het Noorse goudhaantje Vetlesen erbij lijkt ook het centrale middenveld sterk gestoffeerd. Club Brugge moet nu voornamelijk het defensieve compartiment onder de loep nemen, waar vorig seizoen eigenlijk het vaakst problemen opdoken. Op links staan De Cuyper en Bjorn Meijer aan de vooravond van een verbeten concurrentiestrijd. Centraal en rechts oogt de spoeling echter eerder dun.

De afgelopen jaargang wijzigde de bezetting van de achterste lijn bijzonder vaak, wat de onzekerheid rond bepaalde spelers aantoonde. Clinton Mata staat op het punt om Olympique Lyon te vervoegen, Abakar Sylla zou ook zomaar kunnen vertrekken, Dedryk Boyata viel door de mand en Brandon Mechele wordt een jaartje ouder. Er is met andere woorden nood aan vers bloed. Een leidinggevende, ervaren kracht in de as van de defensie is welgekomen. Daarnaast zou een jongere, dynamische kracht op rechts een meerwaarde betekenen.

Het (huidige) boodschappenlijstje van Club Brugge:
- Eén of twee centrale verdediger(s) met ervaring
- Rechtsachter met snelheid