Transferwerk voor de boeg: ambitieus Antwerp schoot al wakker

Transferwerk voor de boeg: Antwerp schoot al wakker, maar ambities reiken verder

4 juli 2023 om 10:30
Laatste update: 5 juli 2023 om 19:46

De maand juli is inmiddels aangevat, waardoor de mallemolen in transferland steeds sneller gaat draaien. Ook in de Jupiler Pro League wordt er volop gehandeld, bij de ene club al vlotter dan bij de andere. Met nog twee maanden onderhandelgeweld in aantocht maakt VoetbalPrimeur.be graag een eerste balans op. Welke profielen kunnen de Belgische topclubs nog gebruiken? Waar kunnen de fans zich nog aan verwachten?

Versterkingen die nu al afgerond zijn
De titelroes sleept(e) lang aan in Antwerpen, dat mag ook wel als je na 66 jaar nog eens de hoofdvogel afschiet. Niettemin heeft het bestuur zich niet helemaal in slaap laten wiegen. Met Jacob Ondrejka (Elfsborg) werd voor de sensationele ontknoping al een belangrijke slag geslagen. De vleugelaanvaller staat in zijn thuisland Zweden te boek als een toptalent. De laatste weken voegde Antwerp daar nog twee veelbelovende jongeren aan. Senne Lammens (Club Brugge) moet op termijn de strijd kunnen aangaan voor de positie onder de dwarsligger, terwijl George Ilenikhena (Amiens SC) een back-up zal vormen voor Vincent Janssen. Pas zestien lentes jong is die laatste, maar Marc Overmars en co trokken er wel zes miljoen euro voor uit. Dat wil wat zeggen.

Geruchten over andere nieuwkomers
Akor Adams (Lillestrom SK)

Waar ligt er nog werk op de plank?
Voorlopig heeft Antwerp al enkele stappen gezet. Twee hiaten werden opgevuld, namelijk die van wisselstuk voor Janssen en de relatief dunne bezetting op de aanvallende flanken. Daarnaast anticipeerde Overmars al op een vertrek van Jean Butez, die ook op individueel vlak een boerenjaar beleefde en veel interesse opwekt. Als de Fransman zijn bloedvorm zou verzilveren, valt het wel te verwachten dat Stamnummer Eén nóg een sluitpost aantrekt, aangezien anders alle druk op de schouders van de onervaren Lammens valt.

Voor het overige lijkt de club eerst komaf te moeten maken met twee aanslepende huurdossiers, meer bepaald rond Mandela Keita en Calvin Stengs. Beide spelers vervulden  een cruciale rol in de successen van de voorbije maanden, maar keren in principe terug naar hun moederclubs. Bij OH Leuven had Antwerp in eerste instantie wel een aankoopoptie van tien miljoen euro losgeweekt voor Keita, maar Sven Jaecques gaf al aan dat die nooit betaald zal worden  wegens ‘te duur’. De kans bestaat uiteraard wel dat OHL water bij de wijn doet bij nieuwe onderhandelingen. Stengs gaf dan weer aan graag op de Bosuil te blijven, maar dan zal OGC Nice moeten meewerken. Niet eenvoudig, aangezien de Zuid-Franse club zelf stevig investeerde in de linkspoot (achttien miljoen euro).

Als Antwerp die twee dossiers over de streep kan trekken, oogt de kern  van Mark van Bommel al bijzonder gestoffeerd. Zo niet, dan dringen zich toch vervangers op, zeker omdat met Koji Miyoshi al een ‘Stengs-achtig’ type vertrok. Voor het overige lijkt de titel- en bekerkampioen vooral achterin nog wat te kunnen gebruiken. Klasbak William Pacho is tot op heden niet vervangen. Zeno Van den Bosch oogt veelbelovend, maar heeft uiteraard nog tijd nodig. Verder presteerden de flankverdedigers vorig seizoen niet altijd even overtuigend. Met Gaston Avila, Jelle Bataille, Kobe Corbanie, Ritchie De Laet en de herstelde Sam Vines zit het in die sector qua breedte wel goed, maar een extra kwaliteitsinjectie zou geen kwaad kunnen. Laat het tot slot duidelijk zijn: Paul Gheysens zal niet op zijn lauweren rusten na de zoete successen van onlangs. Integendeel, de ambitie bij Antwerp is om de ploeg nog uitvoeriger te versterken. Dat belooft nog vuurwerk op deze zomermercato!

Het (huidige) boodschappenlijstje van Royal Antwerp FC:
- Doelman (mocht Butez vertrekken)
- (Linksvoetige) centrale verdediger
- Rechtervleugelverdediger
- Vleugelaanvaller
- Spelmaker (mocht Stengs niet terugkeren)