VP Scout: ‘Club Brugge gaat voor de Zweedse Witsel, een echte publiekslieveling’

VP Scout: ‘Club Brugge gaat voor de Zweedse Witsel, een echte publiekslieveling’

02-01-2017 21:04
1

Naar verluidt toont Club Brugge interesse in Simon Tibbling. Maar wie is dat eigenlijk? Wat moet je van hem weten. VoetbalPrimeur.be legt de Zweed onder het vergrootglas.

Club Brugge scout de laatste jaren almaar vaker in de Eredivisie. Dat werpt momenteel zijn vruchten af. Stefano Denswil, Ricardo van Rhijn en Ruud Vormer bewezen al dat een speler uit de Nederlandse Eerste Klasse een meerwaarde kan zijn voor Blauw-Zwart. Met Tibbling kan Club Brugge weer een hoofdvogel afschieten.

De Zweedse Witsel
Tibbling is immers de Zweedse versie van Axel Witsel. Niet dat hij meteen voor het geld kiest, maar is wel dat type speler. Tibbling is geen echte tien, noch een zes. Zijn tweebenigheid is zijn grootste troef. Toch heeft het jeugdproduct van Djurgårdens IF één groot minpunt. De middenvelder heeft amper scorend vermogen. In 59 wedstrijden in de Eredivisie trof hij amper twee keer raak.

Die keer dat Tibbling scoorde tegen Cambuur, deed hij dat wel in schoonheid.

Op de beelden is goed te zien dat hij de bal eenvoudig aan de voeten houdt. Afleggen kan hij trouwens ook goed. Zijn passingspercentage ligt enorm hoog. In zijn eerste duel voor Groningen kwam hij uit op 94,5% succesvolle passes. Dat die match tegen Ajax was, is veelzeggend. Dankzij zijn voetenwerk scoort Tibbling in de kranten meestal ook een 6,5 op 10. Door het ijs zakt hij zelden. Maar echt uitblinken doet hij ook niet vaak. Weer een aanknopingspunt met Witsel.

Op zijn eerste cap bij Zweden wacht Tibbling nog. Dat is best vreemd, want als jonge gast doorliep hij haast al jeugdelftallen. Vorige zomer maakte hij nog deel uit van het Zweedse elftal op de Olympische Spelen. 

Wat moet u nog weten? Al sinds jongs af aan staat Tibbling op heel wat scoutingslijstjes. Bij Manchester United, FC Bayern München en AFC Ajax liep hij zelf stage. Uiteindelijk verliet hij eind 2014 Djurgårdens IF voor FC Groningen. Daar speelde hij zich meteen in de harten van de fans.

Vorig seizoen werd Tibbling nog verkozen bij Groningen tot Speler van het Jaar. Opvallend: hij was al zeker van de prijs op zes speeldagen van het einde van de competitie. Die Speler van het Jaar werd trouwens de afgelopen jaren door heel wat toppers gewonnen. Denken we maar aan Dusan Tadic en Virgil van Dijk. Geen slechte voorgangers.