De ‘Italiaanse Duchâtelet’ maakt de vreemde transferconstructie van Kums mogelijk

De ‘Italiaanse Duchâtelet’ maakt de vreemde transferconstructie van Kums mogelijk

25-08-2016 17:45
1

Het is nog een kwestie van tijd alvorens Sven Kums AA Gent verlaat. Via Watford gaat hij belanden bij Udinese. Maar waarom die vreemde constructie? De uitleg.

Watford legt straks tien miljoen euro op tafel voor een speler die het zelf nooit gaat gebruiken. Op het eerste gezicht een vreemde zet, maar dat is het niet. Udinese had liefst zelf de speler binnengehaald, maar dat mag het niet doen. Dat heeft alles te maken met Financial Fair Play-regel. Deze regel zegt dat clubs niet meer mogen uitgeven dan dat ze binnenkrijgen. Udinese krijgt te weinig binnen om Kums te veroorloven en zocht daarom een achterpoortje in het systeem. Het gaat de speler huren. Daar kan de UEFA niks op aanmerken.

Maar waarom speelt Watford dit spelletje mee? Wederom is er een simpele verklaring. Watford is net zoals Udinese in handen van Giampoalo Pozzo. Deze 75-jarige Italiaanse zakenman kan doen en laten met zijn speelgoedjes wat hij wil. Net zoals Roland Duchâtelet dat deed met STVV, Standard en Újpest FC. In tegenstelling tot Udinese voldoet Watford wel aan alle regels om een speler van tien miljoen euro te kopen. Dat het de speler meteen uitleent, is enkel erg voor de fans. De UEFA kan er niks tegen doen.