Plan-De Witte moet Belgische clubs een serieuze som TV-geld opleveren

Plan-De Witte moet Belgische clubs een serieuze som TV-geld opleveren

25-08-2016 10:44

Gent-voorzitter Ivan De Witte is van plan om het tv-contract in België te verbeteren. Hij hoopt in plaats van zeventig miljoen euro, honderd miljoen euro te krijgen. Vooral de topploegen in België lijken daarbij te baten.

De huidige verbintenis van het tv-contract loopt op het einde van dit seizoen af. Dat contract leverde zeventig miljoen euro op. De Witte gelooft dat honderd miljoen euro nu mogelijk is. Alle zestien eersteklassers kunnen daarvan profiteren, maar vooral de topclubs. Dat berekende Het Belang van Limburg.

In het huidige contract werd er gewerkt met verschillende parameters. Er werd onder meer rekening gehouden met de rangschikking van de jongste vijf jaar, de eindstand van het voorbije seizoen, het aantal TV-tijd dat een club werd uitgezonden, ... En net de topclubs lijken hier beter van te gaan worden.

Club Brugge en Anderlecht streken zo ongeveer tien procent van de inkomsten uit het huidige TV-contract op. Elk ontvingen ze dus zo'n zeven miljoen euro. De andere clubs die onder het duo eindigden kregen steeds minder. Ook in het nieuwe tv-contract lijken de kleintjes weer minder geld te gaan verdienen. Tenzij er een nieuwe verdeelsleutel komt.