Buitenlandse media vellen oordeel over de Rode Duivels: ''Angstaanjagend''

Buitenlandse media vellen oordeel over de Rode Duivels: ''Angstaanjagend''

19-06-2016 07:22
1

De Rode Duivels waren zaterdag op overtuigende wijze te sterk voor een matig Ierland: 3-0. De buitenlandse media schreven ook uitgebreid over onze nationale ploeg en namen de prestatie onder de loep. De Europese pers is voornamelijk positief, maar hier en daar ook nog kritisch.

Zweden is de tegenstander in het laatste groepsduel van de Rode Duivels. In het land van Zlatan Ibrahimovic heeft men angst gekregen voor deze confrontatie. "België is ontwaakt. De ploeg reed over Ierland", schrijft Aftonbladet. De Belgen hebben ook indruk gemaakt op de journalisten van Dagens Nyheter. "Angstaanjagend", zo oordelen zij. 

Frankrijk
Le Monde zag dat de Rode Duivels zich herpakten na de teleurstellende nederlaag tegen Italië (0-2). ''De Belgische kop zong, het groene volk zweeg in het voorportaal van de hel. Het België dat we verwachtten met zijn gouden generatie was eindelijk in Frankrijk gearriveerd!'' L'Equipe was iets kritischer. ''De Belgen hadden de eerste helft nodig om op stoom te raken tegen de zwakke Ieren, waarin ze lang inspiratie, beweging en collectief spel ontbeerden. Ze veranderden hun lot na de rust, maar de slechte eerste helft mag niet vergeten worden.''

Italië
De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport zag een matige eerste helft. ''De Ieren scherpten hun defensie aan en de Belgen vervielen in een steriele oefening balbezit met nutteloze positiewissels van de mannen die Lukaku op weg doel moesten zetten. Maar Ierse fouten na rust losten alle Belgische problemen op. Wilmots mag opnieuw ademen." La Corriere dello Sport sprak van een vernedering voor Ierland. ''Het meest getalenteerde team in het toernooi begon onder stoom te komen, na de laatste wedstrijd tegen Zweden zullen we weten of het om een eenmalige opflakkering ging."

Spanje
Het Spaanse AS was nog niet onder de indruk. ''Twee doelpunten van Lukaku waren genoeg tegen een triest Ierland, Hazard dribblde eindelijk iemand op dit EK en De Bruyne werd wakker. Het was verre van het team dat verblindde in de kwalificatie, maar België vertoonde wel efficiëntie en betrouwbaarheid.'' Marca was vooral positief over de wijzigingen van bondscoach Marc Wilmots. ''De inbreng van Dembélé en Meunier gaf de ploeg van Wilmots wel een nieuw elan."

Duitsland
De Duitse boulevardkrant Bild kopte: ''De Bruyne telt Ierland uit". De krant vervolgde: ''Na veel kritiek voor de zwakke match tegen Italië zagen we deze keer een sterke Belgische wedstrijd.'' De Frankfurter Allgemeine Zeitung weet dat de Rode Duivels terug zijn. ''De tweede ronde is plotseling zeer dichbtij voor de Belgen. Eén van de favorieten voor dit EK is na zijn struikelblok in de eerste wedstrijd terug in de race."

Nederland
Het Nederlandse Voetbal International zag de Rode Duivels de eerste EK-zege in zestien jaar boeken. ''De Belgen mochten in de eerste helft de bal hebben van Ierland, maar deden daar bar weinig mee. Na rust was een heel ander België te zien. België kon op weg naar de eerste EK-zege sinds het openingsduel met Zweden (2-1) in 2000 daardoor rustig achterover leunen in de slotfase.'' Het Algemeen Dagblad zag dat "de ontketende Belgen de Ieren oprolden in tweede helft van een niet bijster boeiende duel'', aldus onze noorderburen.

Engeland
The Mirror had vooral aandacht voor Romelu Lukaku, die belangrijk was met twee goals. ''Lukaku is sleutel tot Belgische hoop op EK-zege: Romelu Lukaku was verschrikkelijk tegen de Italianen, en de goed samenspelende Ieren hielden hem in de eerste helft weer in bedwang, maar na rust kreeg de Everton-spits wel tijd en ruimte om te scoren.'' Ook de tv-omroep BBC zag in 'Big Rom' een uitblinker. ''Als België ver wil raken op dit toernooi, zullen ze een Lukaku nodig hebben die consistent op het niveau van de tweede helft acteert.''