Anderlecht onder de VoetbalPrimeur-loep: alle transfers van dit seizoen

Anderlecht onder de VoetbalPrimeur-loep: alle transfers van dit seizoen

25-05-2016 11:30

Het seizoen van Anderlecht zit erop. Tijd om de transfers van paars-wit eens onder de loep te nemen. Heeft de club goede zaakjes gedaan op de transfermarkt? VoetbalPrimeur.be geeft alvast zijn analyse.

TOP

Ivan Obradović (7 op 10)
Met de Serviër kwam er eindelijk iemand naar Brussel die Olivier Deschacht definitief van de linksachter kon verdringen. De ex-speler van KV Mechelen stond verdedigend zijn mannetje en had ook offensief iets in de pap te brokken. Een zware blessure gooide helaas roet in het eten.

Stefano Okaka (7 op 10)
Anderlecht verloor in de zomer doelpuntenmachine Aleksandar Mitrović. Als opvolger haalde het Stefano Okaka, een spits die in de negen seizoenen daarvoor amper 32 scoorde in competitieverband. Maar de Belgische competitie is duidelijk geen Serie A of B en al helemaal geen Premier League. In ons land vond Okaka wel de weg naar het doel. De sterke beer deed nog meer. Hij hield goed het balletje bij en was in de Jupiler Pro League een voorlinie op zijn eigen. Indien zijn temperament wat minder geweest was, had hij het nog beter kunnen doen.

GESLAAGD

Alexander Büttner ( 6 op 10)
De Nederlandse huurling van Dinamo Moskou moest als tijdelijk stand-in van Obradovic fungeren. Deed dat eigenlijk niet slecht. Miste helaas wedstrijdritme, waardoor we de beste Büttner bij Anderlecht nooit zagen. De ex-speler van Manchester United was wel de eerste speler van Anderlecht na Lucas Biglia die scoorde via een vrije trap. Tegen Zulte Waregem had ie het nodige geluk. Mag van ons langer blijven in het Astridpark.

Filip Djuricic (5,5 op 10)
O, wat hadden we de Serviër graag meer punten gegeven. Hij is immers een streling voor het oog. Al in zijn eerste match pakte Djuricic uit met een heerlijke pirouette. De huurling van Benfica is een echte Anderlecht-speler. Alleen … die verdomde statistieken. Eén goal en te weinig beslissende passes maken zijn rapport aan de lage kant. Toch hopen we dat Anderlecht zich nog bedenkt en Djuricic alsnog langer aan zich probeert te binden. Volgend seizoen heeft ie immers wel wedstrijdritme en kan hij er meteen staan.

Kara Mbodj (5 op 10)
Bij Racing Genk moesten ze afgelopen zomer ongetwijfeld gedacht hebben dat ze de Lotto wonnen. Voor Kara ontving de club immers vier miljoen euro. Bij Anderlecht was de Senegalees de duurste verdediger ooit, maar dat maakte hij op het veld moeilijk waar. Kende een enorme lastige start. Overtuigde pas een eerste keer tegen … Racing Genk. Speelde daarna degelijk, maar viel op het einde van het seizoen weer door de mand met onnodige (vuile) overtredingen. Zijn calimero-mentaliteit past ook niet bij Anderlecht.

Stéphane Badji (5 op 10)
Nog een Senegalees waar in Anderlecht zijn heil zag. Viel op het middenveld op door zijn werkkracht, maar dat was het. Heeft te weinig technisch vermogen om op het middenveld van Anderlecht te spelen. Moest door de blessure van Andy Najar ook even fungeren als rechtsachter. Badji kon er weinig aan doen, maar veel zwakkere rechtsbacks zagen we dit seizoen niet aan het werk in de Jupiler Pro League. Maar dat vergeven we hem.

FLOP
Imoh Ezekiel (4 op 10)
Anderlecht moest de prestigestrijd winnen van Standard en Ezekiel huren van Al-Arabi. Waarom? Dat werd nooit duidelijk. Besnik Hasi haalde de Nigeriaan om 4-4-2 te kunnen spelen, maar na de komst van Ezekiel deed Anderlecht dat zelden of nooit. In een 4-3-3 werd Ezekiel dan maar misbruikt als rechterflankspeler. Helaas zit buitenom gaan en een goede voorzet trappen niet in zijn pakket. Ging daardoor wekelijks af. Kreeg na Nieuwjaar nog amper kansen. Was ook niet blessurevrij.

Mahmoud Hassan (1 op 10)
'Anderlecht haalt Trezeguet', kopten de kranten. ‘Nee, niet de Fransman, maar de Egyptenaar van Al-Ahly’, volgde er nadien. De transfer van Hassan was een volledige flop. Eerst duurde het weken alvorens hij in België arriveerde. Terwijl de competitie al bezig was, zat de middenvelder nog rustig op het strand te wachten tot zijn papieren in orde waren. Eens in ons land zorgde hij onmiddellijk voor controverse door vrouwelijke fans uit te wissen op zijn een foto. De huurling kwam nadien niet tot een handvol wedstrijden en liet tijdens zijn weinige speelkansen amper iets zien. We geven geen nul, maar een één op tien. ‘Op training was hij immers goed’, klinkt het bij Anderlecht, waardoor de club besliste ook volgend seizoen met hem door te gaan.

Rafael Galhardo (0 op 10)
Is er nog een transfer die erger was dan die van Trezeguet? Ja, die van Galhardo. Het vriendje van Neymar moest dé rechtsback van paars-wit worden, maar deed welgeteld één keer meer. Tegen STVV ging de man van één miljoen euro in de fout en we zagen hem nadien nooit meer terug. Later zou Besnik Hasi stellen dat Galhardo misschien toch eerder een middenvelder is dan een back. Ach, waarom dient scouting?

Geen beoordeling: Frank Boeckx

Wie was volgens jou de beste en slechtste transfer van Anderlecht dit seizoen? Laat het ons weten onder dit artikel.

Lees ook: