Van Holsbeeck onder de VoetbalPrimeur-loep: zijn beste elf transfers

Van Holsbeeck onder de VoetbalPrimeur-loep: zijn beste elf transfers

23-05-2016 11:30
6

Anderlecht greep voor het tweede seizoen langs de titel. Heel wat fans richten hun boze pijlen op Herman Van Holsbeeck. Ze nemen het transferbeleid van de manager op de korrel. Toch was het niet altijd slecht. Dat bewijst het elftal van dit artikel.

In 2003 kwam Van Holsbeeck onder de vleugels van Michel Verschueren bij Anderlecht terecht. Sinds 2004 is hij alleen verantwoordelijk voor de transfers van Anderlecht. Regelmatig haalde hij een topper binnen. Toegegeven, de laatste jaren was het iets minder vaak raak. VoetbalPrimeur.be koos voor een 4-3-3-opstelling. Op elk positie kiezen we voor een schot in de roos.

We hielden ook nog rekening met enkele spelregels. Jeugdspelers, doorgebroken in de periode van Van Holsbeeck als manager komen niet in aanmerking. Denk aan Romelu Lukaku. Ook jeugdproducten en ex-spelers, die teruggehaald werden, nemen we niet op. Voorbeelden daarvaan zijn Massimo Bruno en Bart Goor.

Doelman – Silvio Proto (La Louvière)
Anderlecht nam in 2005 Proto over van La Louvière. In zijn beginjaren kwam Proto in Brussel niet verder dan de bank. Na een verhuur aan Germinal Beerschot veranderde dat plots. Na een zware blessure van Daniël Zitka was Proto de eerste keuze. Dat bleef hij tot dit seizoen.

Rechtsachter - Marcin Wasilewski (Lech Poznań)
Past het soort voetballer als Wasilewski bij Anderlecht? Nee. Moet hij in dit elftal? Zeker. Wasyl liet ondanks zijn technische beperkingen nooit over zich heen lopen. Onverzettelijk, sterk en een winnaar. Zijn ellebogen ten spijt.

Centrale verdediger - Roland Juhász (MTK Boedapest)
MTK Boedapest, haast niemand in België kende de Hongaarse ploeg. Toch vond Van Holsbeeck er Juhasz. Juhász kende een aanpassingsperiode, maar na het vertrek van Vincent Kompany en Hannu Tihinen groeide hij uit tot een ware sterkhouder. Met paars-wit speelde Juhasz vier keer kampioen en won hij één keer de Beker van België.

Centrale verdediger - Nicolás Pareja (Argentinos Juniors)
In zijn beginperiode als manager trok Van Holsbeeck een blik Argentijnen open. Daar zaten drie toppers tussen. Pareja is de eerste. Mogelijk was hij de meest sierlijke centrale verdediger van Anderlecht van de afgelopen tien seizoenen.

Linksachter - Behrang Safari (FC Basel)
Net zoals vele andere linksachters moest Safari uiteindelijk de duimen leggen tegen Olivier Deschacht. Eigenlijk was dat vreemd, want de Iraanse Zweed was de meeste complete linksback van Anderlecht gedurende de laatste tien jaar. 

Middenvelder - Ahmed Hassan (Beşiktaş JK)
Als Farao kwam Hassan over van Beşiktaş. Hij maakte die naam op en naast het veld ook in België waar. Leefde en voetbalde volgens zijn eigen regels, maar dat vonden de supporters van Anderlecht niet erg. Hassan is één van de laatste echte artiesten ooit in het Constant Vanden Stockstadion.

Middenvelder – Lucas Biglia (CA Independiente)
Biglia kreeg in België vaak ten onrechte kritiek. El Principito kreeg vaak het verwijt niet meer te doen dan het balletje breed te leggen. Na zijn vertrek werd voor de meeste pas duidelijk hoe goed hij eigenlijk was. De man, die nooit tackelde, maar altijd de bal veroverde, speelde later nog de WK-finale. Niet heel veel spelers uit onze competitie kunnen dat zeggen.

Middenvelder - Mbark Boussoufa (AA Gent)
Wat Van Holsbeeck gedronken had in de zomer van 2006 weten we niet, maar waarschijnlijk was het toverdrank. Zijn drie meest interessante aankopen op het middenveld komen uit die periode. Voor 3,5 miljoen haalde hij Mbark Boussoufa weg bij AA Gent. De Kleine Prins heerste in de Jupiler Pro League met zijn dribbels, assists en goals. 

Rechtsbuiten – Andy Najar (D.C. United)
In zijn beginperiode bij de eerste ploeg van Anderlecht mocht Najar zich offensief uitleven. Toen kwam hij het beste tot zijn recht in de aanval. Werd door omstandigheden rechtsachter. We hopen hem na zijn blessure weer wat dieper in het spel te zien.

Centrumaanvaller - Aleksandar Mitrović (Partizan Belgrado)
Anderlecht legde 5,5 miljoen euro voor de Serviër neer, destijds een record. Ondanks zijn grillen was Mitro meer dan van waarde bij Anderlecht. Eén keer maakte hij de club kampioen. Daarna werd hij topschutter. Om uiteindelijk met veel winst verkocht te worden.

Linksbuiten - Milan Jovanović (Liverpool)
Jova kreeg bij Anderlecht een tweede kans. Nadat hij volledig mislukte bij Liverpool, liet Jovanović in Brussel weer zien voor het Belgische niveau een topper te zijn. Af en toe kreeg hij wel het verwijt te weinig te werken. Maar de assistenkoning maakte Anderlecht wel weer kampioen zoals hij dat eerder deed bij Standard.

Mist u een speler? Zet hem zeker bij de comments. Wie was jouw favoriet? Laat het ons ook weten onder dit artikel.

Dinsdag brengt VoetbalPrimeur.be het vervolg op dit stuk. Dan leest u de elf slechtste transfers onder het bewind van Van Holsbeeck.