Het lijstje van 2015: de beste doelman van de eerste seizoenshelft

Het lijstje van 2015: de beste doelman van de eerste seizoenshelft

21-12-2015 11:00

Het jaar 2015 mag weer bijna afgesloten worden. Daarmee is dat ook het eindsignaal voor de eerste helft van het seizoen 2015-2016. Om het nieuwe jaar goed in te zetten, blikt VoetbalPrimeur.be nog eens terug op de eerste seizoenshelft. Wij kiezen onze genomineerden voor het elftal van de eerste maanden in de competitie, de lezers kiezen de uiteindelijke winnaar. Welke positie komt het eerst aan bod? De doelman.

William Dutoit (STVV)

Sint-Truiden leek voor aanvang van het seizoen een kat voor de vogel te gaan worden. De promovendus deed het echter beter dan verwacht en kon een paar keer serieus verrassen. De Kanaries hadden dat deels te danken aan de prestaties van doelman Dutoit. De Fransman hield STVV meermaals recht en bewees dat hij weldegelijk een puntenpakker is.

Niet geheel onverwacht staan er dan ook verschillende topclubs in de rij om hem over te nemen, tot de grote onrust van STVV. De supporters zien hem liever niet vertrekken, maar Dutoit vraagt een contractverbetering. Een verbetering die hij nog niet gekregen heeft (de optie werd wel gelicht, red.). Of Dutoit dus ook na nieuwjaar nog voor STVV speelt is onduidelijk.

Silvio Proto (RSC Anderlecht)

Proto is helemaal terug van weggeweest. De veteraan van RSCA beleefd vorig seizoen een moeilijk jaar, maar kan nu terugblikken op een mooie eerste seizoenshelft. Anderlecht heeft met vijftien tegendoelpunten de minst gepasseerde verdediging in de competitie. De betere vorm van Proto speelt daar duidelijk zijn rol in.

De ervaren doelman van Anderlecht moet dit jaar afrekenen met de concurrentie van Davy Roef, die vorig jaar uit het niets op de radar kwam van de Anderlechtsupporters. Proto wil zijn plaats niet zomaar afgeven en bewees dat hij zeker nog het niveau kan halen om de eerste doelman van Anderlecht te blijven.

Matz Sels (AA Gent)

De combinatie Sels-Gent lijkt een match made in heaven. De doelman werd nog uitgespuwd bij Lierse, maar schopte het onder Hein Vanhaezebrouck tot Rode Duivel. De Antwerpenaar is in sommige wedstrijd onklopbaar en wordt dan ook meer dan terecht één van de beste doelmannen in de Belgische competitie genoemd.

Gent doet het niet alleen in de Belgische competitie goed, ook in Europa kunnen ze overtuigen. In de wedstrijd tegen Olympique Lyon was de doelman nog de matchwinnaar door in de 88e minuut een strafschop te pakken. Dat leverde hem een plekje in het team van de week op van de Champions League. Sels heeft intussen al één Belgische kampioenschap en één Belgische Supercup op zijn palmares staan. Daar komt - als hij zo blijft presteren - mogelijk nog een prijs bij.

Didier Ovono (KV Oostende)

Hij mag dan wel de meest excentrieke voetballer van de competitie zijn, maar Ovono doet het dit seizoen enorm goed bij KV Oostende. De Gabonese doelman durft al eens een rare actie te maken, zo eentje waar de supporter het er na de wedstrijd nog over heeft, maar kan dit seizoen op een mooie eerste seizoenshelft terugblikken.

KV Oostende strijdt dit seizoen voor een plekje in de Play-Offs en lijkt die ook zonder al te veel problemen te gaan halen. Met 38 doelpunten in twintig wedstrijden zit het aanvallend goed. Ook verdedigend zijn de Kustboys indrukwekkend. KV Oostende slikte de eerste seizoenshelft nog maar 22 tegendoelpunten en heeft daarmee de op drie na beste verdediging van de Eerste Klasse.

Wie is de beste doelman van de eerste seizoenshelft? Maak via onderstaande poll jouw keuze! Mis jij iemand? Drop hem in het reactiesysteem!

Beslis ook over de rest van het elftal:

Rechtsback van de eerste seizoenshelft

Verdediger van de eerste seizoenshelft